Ben Affleck en Matt Damon flikken het weer met Air

Air

Het duo Ben Affleck en Matt Damon weet al bijna 20 jaar voor magie op het filmdoek te zorgen. Dit keer met de film Air, waarin het binnenhalen van Michael Jordan bij Nike centraal staat.

Affleck regisseerde het geheel en Matt Damon speelt de belangrijkste rol in een film die je al tijdens openingscredits direct meesleurt naar 1984. Terwijl het logo van Warner Bros nog maar net in beeld is, horen we het iconische intro van Money for Nothing van Dire Straits. Zodra de logo’s zijn verdwenen begint de gitaarriff uit het nummer en krijgen we een stortvloed met beelden uit de 80s te zien. Opvallend is dat de eerste sportmerken die voorbijkomen adidas en Converse zijn.

Noodlijdend

Als de film echt begint dan blijkt dat dat helemaal niet zo gek is. In 1984 domineren adidas en Converse de markt voor basketbalschoenen. Bij Nike moeten ze het vooral hebben van de verkoop van hardloopschoenen. Het is aan medewerker Sonny Vaccaro (Matt Damon) om en talentvolle basketballer te vinden om zich aan Nike te verbinden en de noodlijdende basketbaldivisie te laten groeien. Het budget is echter beperkt. Vaccaro probeert meer geld los te peuteren bij Nike-baas Phil Knight (Ben Affleck), maar dat gaat maar moeizaam.

Dan besluit Vaccaro een ultieme poging te wagen om Michael Jordan te strikken. Hij geldt als het grote talent in de basketbalwereld. Het probleem is echter dat Jordan een groot adidas-fan is en dat het Duitse sportmerk een flink budget heeft om de atleet binnen te hengelen. Hij wil zelfs niets met Nike te maken hebben. Toch weten we anno 2023 dat Air Jordan een van de sterkste onderdelen van Nike is. In Air kun je zien hoe het Sonny Vaccaro toch gelukt is.

Flamboyant

Air vertelt niet alleen op spannende wijze een bijzonder verhaal uit de sportgeschiedenis, maar zet ook heel mooi een sfeer neer. We zien hoe Nike zich anders gedraagt dan de andere sportmerken op de markt en hoe bijzonder het team is dat samen met Sonny de deal weet te sluiten. Vooral Ben Affleck mag zich heerlijk uitleven in de rol van de flamboyante Phil Knight. En dan is er natuurlijk ook het geweldige tijdsbeeld. De soundtrack is genieten en we zien heel veel nostalgische beelden uit de jaren ’80. Air is op meerdere vlakken een ijzersterke film.

Air draait vanaf 13 april in de bioscoop, maar is vanaf 5 april al in een aantal zalen als voorpremière te zien.

Air

Air