Recensie: FIFA 14

FIFA 14

De FIFA-games zijn er al sinds de tijd dat SEGA nog consoles maakten. Sinds die tijd is er veel veranderd in de serie.

Niet alleen grafischerwijs maar ook op het gebied van gameplay. Want hoewel het concept van een voetbalspel natuurlijk niet veel veranderd kan worden, is dat wel mogelijk in het steeds realistischer maken.

Gameplay

FIFA 14 is precies zo’n deel. In het deel van vorig jaar werd al een stuk meer gekeken naar de verdedigende gameplay en werd de Impact Engine waarmee spelers realistisch reageren en vallen. Dit jaar zijn deze onderdelen verder ontwikkeld en is dat ook terug te zien. Maar waar er oude systemen zijn verbeterd, zijn er ook nieuwe elementen toegevoegd. Zo heeft EA Sports geprobeerd FIFA 14 meer te laten lijken op een echte voetbalwedstrijd. De potjes worden minder opgebroken door zwarte schermen en tussenfilmpjes van een speler die de bal haalt. In plaats daarvan zie je de speler nu ook daadwerkelijk naar de bal toe lopen, om hem weer het veld in te gooien. Hierdoor kan het spel dus sneller hervat worden met de spelers op de juiste plekken.

Grafisch

Op het grafische vlak heeft FIFA 14 op de Xbox 360 en PlayStation 3 een kleine boost gekregen. EA Sports lijkt wel na al die jaren naar de spelers te hebben geluisterd; het publiek is namelijk in 3D! En ja daar mag een uitroepteken achter. De toeschouwers zijn niet langer een platte animatie op de achtergrond, maar daadwerkelijk losse mensjes die hun eigen bewegingen hebben. Tuurlijk zitten er herhaalde patronen in, maar het is in ieder geval een grote verbetering op voorgaande jaren. Een aspect wat ik tot nu toe nog altijd grappig heb gevonden zijn geblesseerde spelers. Zodra een speler gewisseld moet worden omdat hij zijn enkel heeft gebroken, hinkt hij nog altijd het veld af.

FIFA 14

Next-gen of current-gen?

FIFA 14 komt in tegenstelling tot zijn concurrent Pro Evolution Soccer wél op de volgende generatie consoles uit. Maar is het alleen een cosmetische update? Absoluut niet. FIFA 14 speelt op de PS4 en Xbox One een stuk lekkerder dan op de PlayStation 3 of Xbox 360. Uiteraard ziet de titel er ook een tikkeltje beter uit op de nieuwe apparaten, maar tijdens het spelen valt dit niet erg op. Dit vanwege het hoge aanzicht. Pas als de camera dichtbij komt vanwege een herhaling, of zelfs als je in de Be-A-Pro-stand speelt valt het op. Gras komt omhoog zetten bij een sliding en de tenues wapperen tijdens het rennen. Maar boven alles voelt de gehele gameplay een stuk soepeler. Spelers lopen makkelijker over het veld en bewegingen komen realistischer over.

Alleen maar lof?

Hoe lekker de titel ook speelt, toch heb je ook in FIFA 14 weer een aantal gekke fouten door onder andere het Player Impact-systeem. Na een sliding duikelen de spelers als lappenpoppen over elkaar heen en blijven ze soms op elkaar liggen. Nu is voetbal natuurlijk een echte mannensport, maar zo fysiek lijkt mij een beetje overbodig. Ook het nieuwe systeem waarbij een tweede bal eerst weggewerkt moet worden door een veldspeler kost soms teveel tijd. De eerste paar keren is het grappig om te zien dat een middenvelder naar de bal toe komt gesjokt, maar na die paar keer begint het vervelend te worden dat het niet doorgeklikt kan worden.

FIFA 14
Iets wat mij persoonlijk irriteerde is de nieuwe menustructuur. Voor FIFA 14 is het hoofdmenu op de schop gegooid waardoor het vinden, van bijvoorbeeld een vriendschappelijk online potje, een flinke klus is geworden. De menu’s tijdens het voetballen zelf zorgen voor wat extra informatie en zijn dan wel weer overzichtelijker.

Conclusie

Ieder jaar vraag ik mezelf weer af: is de FIFA van dit jaar het wel waard om te kopen? Dit jaar is de keuze wel erg makkelijk gemaakt. Als je alleen maar een Xbox 360 of een PlayStation 3 hebt staan, kan je het beste nog even FIFA 13 spelen. Ben jij al één van de gelukkige met een PlayStation 4 of een (geïmporteerde) Xbox One? Dan is FIFA 14 the way to go. De nieuwe en geüpdatete functies komen op de next-gen consoles namelijk goed uit de voeten. FIFA is vaak een game die je toch met maatjes op de bank gaat spelen. Als je zowel een current-gen als een next-gen console hebt staan, kun je het geld beter spenderen aan een extra controller dan aan FIFA 14. Dit zodat ook je vrienden mee kunnen genieten van de superieure versie.

FIFA 14 is nu verkrijgbaar voor onder andere de Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii en (zodra hij in Nederland uitkomt) Xbox One.

Marc de Haas