De consoles en handhelds van 2012: Playstation Vita

sony ps vita e1316199507575

2012 is een jaar geweest waarin een nieuwe console en twee nieuwe handhelds zijn uitgekomen. In de komende paar dagen benoem ik deze allemaal.

Ik geef een uitleg over wat de apparaten kunnen, wat er bij de gekochte pakketten zit + wat er extra gehaald moet worden. En nog belangrijker: Zijn de apparaten het waard om aan te schaffen en wat zijn de leuke games? Vandaag beginnen we met de Playstation Vita.

Wat is het?
De opvolger van de PSP. Sony probeert nogmaals door te breken met een handheld, nadat de voorloper niet bepaald de knaller was die Sony voor ogen had. Het speciale van de Vita zijn de twee touchscreens. Eén aan de voorkant en één aan de achterkant. Het scherm aan de voorkant is een oled-scherm, dit zorgt voor haarscherp beeld. Naast de touchscreens zijn de gebruikelijke Playstation knoppen op de Vita te vinden, waar de L2 en R2 knoppen zijn vervangen voor het achterste touchscreen. Wat nieuw is voor een handheld, zijn twee analoge sticks, wat voor het fijnere camerawerk kan zorgen (dit was een klacht bij de PSP). De Playstation Store kan ook bezocht worden, want de Vita kan ook online door middel van Wifi of 3G. Op deze manier kan er, zonder poespas, online gegamed worden tegen spelers over de hele wereld.

Wat krijg ik, wat moet ik extra halen
Van alle producten die behandeld gaan worden, is de Playstation Vita het meest compleet bij de aanschaf. Het basispakket bevat de Vita zelfs een oplader. Via het Playstation Network kunnen vervolgens een collectie aan demo´s binnengehaald worden. Ook kunnen via deze service: Volledige Vita/PSP games gedownload worden, deze worden opgeslagen op de geheugenkaart. De bovengenoemde geheugenkaart is het enige dat apart gekocht moet worden. Nadeel hiervan is dat deze vrij prijzig zijn. Voor een 4GB kaartje betaal je gemiddeld €15,-.

Er zijn twee verschillende modellen van de PS Vita op de markt. Eén met een Wifi verbinding en één met een Wifi + 3G verbinding. Om onderweg gebruik te kunnen maken van het 3G netwerk moet je nog een prepaid kaart aanschaffen van één van de providers (Sony is met Vodafone in zee gegaan)

Is het wat?
In één woord gezegd: JA. Sony heeft mij overgehaald met hun nieuwste handheld. Grafisch is de handheld veel sterker dan die van concurrent Nintendo, en de besturing werkt optimaal. De aanwezigheid van een tweede analoge stick is een pluspunt voor veel games, zoals shooters en games waarin je de camera zelf moet kunnen besturen.

De touchscreens worden op dit moment nog niet volledig gebruikt naar mijn idee. Bij schiet spellen, wordt het er bijvoorbeeld simpelweg in gepropt omdat het nou eenmaal kan. Gelukkig zijn er ook games waar de touchscreens perfect bij passen! Games als Little Big Planet, Touch My Katamari en Escape Plan worden leuker en innovatiever gemaakt, door de speciale schermen.

Het Cross Platform initiatief van Sony is ook nog iets extra’s wat erg netjes is bedacht. Ik heb het hier al over gehad in mijn recensie van Playstation All-Stars Battle Royal. Zodra je de PS3 versie van een game koopt, krijg je (als hij bestaat!) gratis de Vita versie van de game en worden savefiles tussen de twee versies uitgewisseld.

Games
De PS Vita kwam in februari uit, genoeg tijd om een flinke stoot aan toptitels uit te brengen. Er zijn zeker goede titels, maar dit is slechts een handjevol. Het is dan ook nog wachten op de echte “system seller” . De titels die op dit moment het halen waard zijn, zijn: Gravity Rush, Uncharted Golden Abyss, Little Big Planet, Sound Shapes, Escape Plan, Playstation All-Stars: Battle Royale. Games die komend jaar uitkomen: Sly Cooper: Thieves in Time, Killzone Mercenaries en Final Fantasy X HD.

Morgen een nieuw artikel waarin gekeken wordt naar de tweede handheld van 2012, de Nintendo 3DS XL.

Marc de Haas