Kunstenaar Andres Serrano opent een Donald Trump-museum

Donald Trump-museum
Foto’s Andres Serrano

Als er iemand de controverse niet schuwt dan is het kunstenaar Andres Serrano wel. Zijn laatste werk bestaat uit iets dat op een museum lijkt, maar eigenlijk iets heel anders is.

Serrano is vooral bekend vanwege zijn werken waarin hij zijn eigen bloed, urine en sperma gebruikte om kritiek te leveren op bijvoorbeeld de kerk. Dit keer zijn er geen lichaamssappen aanwezig, maar zien we ruim 1000 objecten die verwijzen naar president Donald Trump. Deze zijn te zien bij The Game: All Things Trump in een voormalige nachtclub in het New Yorkse Meatpacking District.

Bruidstaart

De laatste jaren is Andres Serrano via onder andere eBay op zoek gegaan naar spullen met daarop de naam of het portret van Donald Trump. Ook kocht hij voor 2000 dollar een stuk van de bruidstaart van Trump. Door al deze spullen bij elkaar te zetten in een ruimte krijg je een verontrustend beeld, waarbij massaconsumptie en kapitalisme opvallende thema’s zijn. Het toont ook aan dat het Amerika van Trump al langer bestaat dan je denkt.

Culture Wars

Een andere reden voor Andres Serrano om dit museum in te richten, is dat het voor hem 30 jaar geleden is dat hij voor het eerst te maken kreeg met de zogenaamde Culture Wars. Het werk van de kunstenaar snijdt onderwerpen aan die lijnrecht staan tegenover de vaak conservatieve waarden van de Amerikaanse overheid. Denk hierbij aan kritiek op de kerk, homorechten, censuur en de vrijheid om drugs te mogen gebruiken.

Het museum is open tot en met 9 juni en is te vinden aan 409 West 14th Street in New York.

Donald Trump-museum

Donald Trump-museum

Donald Trump-museum

Donald Trump-museum

Donald Trump-museum

Donald Trump-museum