Ásgeir geeft voorproefje op nieuw werk

Asgeir achter de piano

Op 5 mei komt het nieuwe album van de IJslandse zanger Ásgeir uit. In de kleine zaal van Paradiso liet hij voor een select publiek al wat nieuwe nummers van deze plaat horen.

Het eerste wat opviel had niets met muziek te maken, maar met het uiterlijk van Ásgeir Trausti. Hij was behoorlijk gespierd geworden en oogde een stuk breder dan een paar jaar geleden. Maar goed, het gaat natuurlijk om de muziek. In zijn eerste concert sinds zeer lange tijd beloofde de zanger om wat oude en wat nieuwe nummers te spelen. Dit alles in een zeer spaarzame setting: met alleen akoestische gitaar of piano en 1 begeleider op gitaar.

Het eerste nummer was het bekende On That Day, daarna volgde Dreaming en later ook Going Home. Nieuw waren de single Unbound en nog 3 andere tracks. Een blik op de setlist om de namen te achterhalen, leverde niets op. Daarop stonden namelijk titels als New Ass en Fred Durst. Ik kan me niet voorstellen dat dit de echte titels zijn. Ook hoe deze liedjes daadwerkelijk zullen klinken op de plaat is niet duidelijk, want daarvoor waren de arrangementen te uitgekleed.

Prachtige stem

Mooi was het in ieder geval wel. Ásgeir kan prachtig zingen en is ook een prima pianist. Opvallend was dat de tweede stem van de gitarist een belangrijke rol speelde en dat het laatste stuk meer draaide om sfeer dan dat het een liedje met kop en staart was. Ásgeir heeft dus niet alleen heel veel tijd in de sportschool doorgebracht, maar hij heeft ook nagedacht over de muzikale koers die hij wil gaan varen.

Dit geheime optreden in Paradiso gaf geen antwoord op vragen over de nieuwe muziek van Ásgeir, maar leverde juist extra vragen op. Speelde hij bewust niet zijn grote hit King and Cross? Welke rol speelt elektronica en meerstemmige zang in het nieuwe werk? Bij mij staat Ásgeir in ieder geval weer volop in de aandacht en ik ben na deze middag dan ook extra benieuwd naar het album Afterglow.

Op 18 mei is Ásgeir weer te zien in Paradiso.

asgeir op de gitaar

een setlist met grappen
De setlist die dus niet helemaal klopt.