Gevaarlijke ijsjes van Miss Bugs

Gevaarlijke waterijsjes

Bij Jealous Gallery in Londen is de hele maand juli de installatie Do No Harm van kunstenaar Miss Bugs te zien. Deze installatie bestaat uit 900 gevaarlijke ijslolly’s.

De ijsjes zijn gemaakt van epoxyhars en tonen aan de binnenkant allerlei voorwerpen uit de gezondheidsindustrie: pillen (pijnstillers en Viagra), injectienaalden en scalpels. Samen vormen ze een aanklacht tegen de overdreven verering van schoonheid van tegenwoordig en dan vooral die op social media.

Neppe wereld

Volgens Miss Bugs zijn te veel mensen verslaafd aan digitale schoonheid en hebben ze geen oog meer voor de werkelijkheid. Vooral omdat de algoritmes van bijvoorbeeld Instagram ons steeds verder lokken in een neppe wereld van botox, fillers en Photoshop. Vandaar dat de ijsjes op het eerste gezicht zoet en lekker ogen en pas daarna de donkere kant tonen, een waarschuwing van de kunstenaar.

Wie een ijsje koopt, krijgt deze in een verpakking die doet denken aan die van medicijnen, inclusief enorme bijsluiter waarin staat hoe je het ijsje het beste kunt bewaren en wat de eventuele bijwerkingen zijn. De titel Do No Harm is op zijn beurt een verwijzing naar de eed van Hippocrates voor artsen waarin bepaalde gedragsregels zijn vastgelegd. De ironie van dit alles is dat de cosmetische industrie voor een deel tegen deze eed ingaat.

Statement

In een statement over de installatie zegt Miss Bugs: “de ijslolly’s staan voor de duistere kant van sociale netwerken. De selfies, kopjes cappuccino en de schattige dieren zorgen dat we deze content massaal consumeren, maar aan de binnenkant is dit systeem ziek en verrot. Het is een digitale variant van suiker: eerst zoet en lekker, maar uiteindelijk verslavend en ongezond. Het internet is een plek geworden vol met fake news en schreeuwers met extreme meningen.”

Miss Bugs – Do No Harm
4 tot en met 21 juli 2019
Jealous Gallery
Shoreditch 53 Curtain Road,
Hackney, London EC2A 3PT

Gevaarlijke waterijsjes

Gevaarlijke waterijsjes

Gevaarlijk ijsje

Gevaarlijke waterijsjes

Gevaarlijke waterijsjes