God of War (2018) Review

God of War (2018) Review

De God of War-franchise is altijd een unieke geweest door zijn overdreven volwassen aanpak in de vorm van bloederige combat waarin de ledematen om de oren vliegen, seks en een verhaal dat berust is op wraak. Het moment dat de nieuwe werd aangekondigd en we voor het eerst een kalmere oudere Kratos zagen, wist menig gamer dan ook te verrassen. Want wat was er overgebleven van de oude game en de schreeuwende Spartaan die we kennen?

Dad of War

First things first; omtrent het verhaal zal ik weinig details geven omdat dit een ervaring is die je blanco dient te spelen. Waar de meeste mensen zich zorgen maakte omtrent de nieuwe houding van Kratos was ik juist benieuwd wat ontwikkelaar Santa Monica Studios met hem zou doen. Op het gebrul over wraak na, was Kratos nou niet bepaald een diepgaand personage en Santa Monica heeft er eigenhandig voor weten te zorgen dat hij dit nu wel is. Vanaf het eerste shot tot het moment dat de credits over je scherm lopen, leef je met hem en zijn zoon Atreus mee. De wijze waarop zij geschreven zijn voelt realistisch aan en waar Kratos in het begin van de reis zijn zoon meeneemt omdat het moet en hem kortaf “Boy” noemt, groeien de twee door de 20 uur durende verhaallijn naar elkaar toe. De twee reageren op de wereld om zich heen en de kalmere momenten als er ruimte is voor een verhaaltje, behoorden tot mijn favorieten die ik de afgelopen jaar heb mogen spelen.

Ondanks dat het in de hoofdverhaallijn het vierde deel is, ontbreekt het getal aan de titel en daar is een reden voor. Niet alleen is de ontwikkelaar een andere kant op gegaan met de mythologie, maar ook is de game uitstekend toegankelijk voor als dit jouw eerste God of War is. Natuurlijk zijn er hier en daar referenties die een extra lading krijgen als je de vorige games hebt gespeeld, maar ze zijn niet nodig om het verhaal van de nieuwe God of War mee te krijgen.

Game van deze tijd

God of War 1 t/m 3 stonden vooral bekend doordat de combat snel, simpel te beheersen en heel bloederig was. De nieuwe stapt hier in grote lijnen vanaf, maar weet zijn roots niet te vergeten. Het vechten is nog steeds grof om te zien, maar is vergeleken met wat we hiervoor kregen een stuk langzamer en tactischer. Aanvallen moeten ontweken of geblokkeerd worden alvorens je kan aanvallen. Het is niet langer meer rammen op de knoppen en succesvol het gevecht winnen. Dit zorgt ervoor dat het vooral aan het begin even winnen is. Hoofdrolspeler in de gevechten moet toch wel Kratos zijn nieuwe wapen zijn, een bijl waar hij rake klappen mee kan uitdelen, maar ook kan gooien, om hem op spectaculaire wijze als een ware Thor terug te roepen. Kratos en Atreus zijn allebei te upgraden via meerdere skilltrees en kunnen ook uitgedost worden met nieuwe kleding die de statistieken verbeteren. Volledig nieuw voor de franchise, maar ook dit is een goed voorbeeld waaruit blijkt dat Santa Monica Studios de serie heeft willen laten evolueren tot iets nieuws.

Uren aan gameplay

Atreus zegt het al vrij vroeg in de game; “There sure is a lot to see here.” Waar de voorgaande God of War-games een vrij lineaire ervaring waren, gooit deze versie de wereld open. Je kan het aangeven pad volgen om het verhaal verder te laten gaan, maar kan ook het gebied verkennen opzoek naar collectibles en optionele missies. Aangekomen bij het verkennen komen we aan bij één van de weinige minpunten die ik vond in de game. Het fast travel systeem is niet bepaald fast te noemen. Hierdoor is ook het afronden van de laatste collectibles en side quests (wat ook nog gedaan kan worden na het voltooien van het verhaal) onnodig opgerekt. Het is slechts een kleine aantekening, want meer tijd in deze prachtig ontworpen wereld spenderen mag eigenlijk niet gezien worden als iets negatiefs.

Conclusie

Zo nu en dan komt er een game uit die jaren later nog altijd gezien zal worden als “één van dé titels” voor die consolegeneratie. God of War is precies zo’n game. Het weet de gedateerde formule die we door de jaren heen zijn leren kennen te evolueren tot een concept van deze tijd. Het verhaal is meeslepend, de gameplay is erg strak, de graphics en soundtrack prachtig en er is genoeg content om je uren zoet mee te houden. God of War is absoluut een titel die je niet mag missen.
God of War is nu exclusief beschikbaar voor de PlayStation 4.

Marc de Haas

God of War (2018) Review