Hoe lang gaat een dak mee?

Hoe lang gaat een dak mee?

Het is een onderdeel van het huis dat we al snel een beetje vergeten, maar dat zeker de nodige aandacht verdient: ons dak. Het dak van een huis zorgt ervoor dat een huis als het ware waterdicht is, dat regen er niet zo naar binnen kan lopen. Behoorlijk belangrijk dus, want lekkage, daar zit niemand op te wachten. Maar zo’n dak, dat heeft niet het eeuwige leven. Zonder onderhoud gaat het maar een beperkte tijd mee, en zelfs met onderhoud zal er zo nu en dan een reparatie of zelfs een vervanging van het materiaal moeten plaatsvinden.

Hoe ziet jouw dak eruit?

Het valt niet simpelweg vast te stellen hoe lang een dak precies meegaat. Dat hangt af van een groot aantal factoren, waarbij het soort dak misschien wel het belangrijkst is. Het meest duurzaam is vaak een dak met stenen dakpannen. Deze slijten namelijk niet, of nauwelijks, en houden je dak vaak eindeloos lang droog. Let daarbij echter wel op dat dakpannen kwetsbaar zijn voor harde wind: bij een flinke windvlaag kunnen de dakpannen wat verschuiven, waardoor er toch water naar binnen kan stromen. Ook kan het gebeuren dat er één of meerdere dakpannen naar beneden komen waaien en stuk vallen op de straat. Deze zullen dan uiteraard moeten worden vervangen. Een dak met dakpannen zal je dus niet snel in zijn geheel hoeven vervangen, maar in de loop der jaren zal er wel zo nu en dan een pan recht moeten worden gelegd of opnieuw moeten worden geplaatst.

Platte daken zijn vaak wat kwetsbaarder. Niet alleen krijgen zij meer te verduren van de elementen, regen en sneeuw blijven er een tijdje op liggen, en de zon schijnt er urenlang recht op, ook is het materiaal vaak minder duurzaam dan een stenen dakpan. Een plat dak geeft je dus meer onderhoud en een grotere kans op lekkages, zeker als je niet vaak genoeg checkt of er beschadigingen zijn opgetreden.

Een stuk duurzamer: EPDM

Steeds meer mensen kiezen voor een materiaal dat wel goed bestand is tegen alle weersomstandigheden om hun dak mee te bedekken: EPDM folie. Dit synthetische rubber kan prima tegen zowel hele hoge als hele lage temperaturen, en is eveneens bestand tegen zowel neerslag als UV-straling. Daardoor kan het tot wel 50 jaar meegaan. Voor veel mensen is het extra prettig dat deze dakbedekking zonder te verhitten kan worden aangebracht: in een EPDM pakket vind je naast het folie (dat op maat kan worden gemaakt, zodat je geen naden hebt) een speciale lijm waarmee je de folie gewoon op het dak plakt. Een klus die je eventueel zelf zou kunnen doen, maar die een vakman ook graag voor je uitvoert.