Noorwegen heeft plannen voor een tunnel voor schepen

tunnel voor schepen

Architectenbureau Snøhetta heeft plannen voor een ambitieus project in Noorwegen: een tunnel voor schepen. Hiermee heeft Noorwegen een wereldprimeur.

Reizen in het fjordengebied van Noorwegen is vaak een tijdrovende bezigheid. Vandaar dat je in het gebied heel veel autotunnels ziet, door de bergen of door de zee. En nu komen er dus ook tunnels voor schepen. Scheepvaartverkeer is in dit gebied zeer belangrijk. Zowel voor het toerisme als voor de handel, industrie en visserij. Met de komst van een tunnel kunnen veel schippers een kortere route nemen.

Hurtigruten

De tunnel bij de stad Selje loopt door een smal deel van het schiereiland Stad en maakt een verbinding tussen de twee fjorden aan beiden zijden. De lengte van de tunnel is 1700 meter. Bij de lengte en breedte zal rekening worden gehouden met de formaten van kleine cruiseschepen en de beroemde Hurtigruten.

Vikingen

Als alles goed gaat zal de tunnel in 2019 in gebruik kunnen worden genomen. Hiermee komt een jarenlange wens van de Noorse kustwacht eindelijk uit. Er is al meerdere keren nagedacht over het bouwen van tunnels voor schepen. De oudst bekende plannen komen uit 1870, maar er gaan verhalen dat de Vikingen hun kostbare schepen vroeger al stalden in tunnels in de rotswanden.

Snøhetta gaat zorgen dat de tunnel er aan de buitenkant mooi uit zal zien. Net als bij de vele prachtige uitkijkpunten in Noorwegen zal dit een interessante mix van moderne architectuur en verwijzingen naar de omringende natuur zijn.

tunnel voor schepen

tunnel voor schepen
Boven de ingang komt een uitkijkpunt. Hierdoor zal de tunnel ook een toeristische trekpleister worden.

tunnel voor schepen