Hooggehakt en kortgerokt door Martine van Rooijen

hooggehakt kortgerokt cover

Er wordt wel eens gezegd dat er op het gebied van mode weinig vernieuwing meer is. Steeds vaker worden er kleuren en vormen herhaalt die we de afgelopen 100 jaar eerder zagen.

Ook wordt ons straatbeeld steeds vaker gevuld met ‘vintage’ kleding. Maar waar komen al deze beelden nu eigenlijk vandaan? Wat heeft er voor gezorgd dat de vrouwen uit de korsetten konden kruipen en later zelfs broeken konden dragen? In het boek Hooggehakt en kortgerokt, geschreven door Martine van Rooijen, worden we meegenomen door deze afgelopen 100 jaar. Van de opkomst van uni-sex mode tot het ontstaan van tienermode. Niet alleen de bovenkleding, maar ook de ondermode en kapsels worden er in meegenomen. Ondersteund door meer dan 150 beelden verdeeld over ruim 200 pagina’s.

Vrijheid

Deze reis door de tijd doet ons vooral inzien hoeveel vrijheid wij eigenlijk nu hebben op het gebied van kleding. Mode is allang niet meer voor de elite en de rok lengte allang niet meer afhankelijk van de economische sterke of juist zwakke tijden. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend wanneer we ons wanen tussen de grote winkelketens in de binnenstad. Maar er is veel voor nodig geweest om ons deze vrijheid te geven. Van de opkomst van Hollywoodfilms tot de punkers in de jaren ’80. Dit boek geeft een mooi en duidelijk overzicht van iedere tijdsgeest, een geweldig naslagwerk dus voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van de mode, designers en ons dagelijks straatbeeld.

Yvonne de Jong

hooggehaktkortgerokt hs2

hooggehaktkortgerokt hs8