
De grote hype rondom gin-tonic lijkt al een tijdje voorbij, maar dat wil niet zeggen dat we niet meer geïnteresseerd zijn in goede gins. Een goede cocktail op basis van gin of een perfect gemaakte G&T blijven klassiekers waar je altijd van op aan kunt. De lancering van een nieuwe gin heeft daarom direct onze aandacht.
In dit geval gaat het om Tollmans Gin, een Nederlands merk uit Vijfhuizen. Daar werkt een klein team in het Fort Vijfhuizen aan een mooi product dat we vandaag in de schijnwerpers willen zetten. Het merk is zowel oud als nieuw. De eerste fase van Tolmanns begon zo’n 10 jaar geleden toen vrienden na een reis naar New York een eigen gin wilden maken. In 2025 is Tolmanns aan een frisse nieuwe start begonnen met onder andere een nieuwe fles. Door deze herlancering maakten wij kennis met het merk.
In de distilleerderij maken ze drie varianten: een klassieke gin, een bourbon barrel aged variant en een gin met huckleberry (een variant op de bosbes). Wij willen het graag hebben over de klassieke gin van Tolmanns. Deze hebben we de afgelopen tijd geproefd. De beste manier om dat te doen is in gezelschap van vrienden een paar mooie glazen gin-tonic maken om iedereen vervolgens iets te laten zeggen over wat ze proeven.
Jalapeñopeper
Tolmanns Gin weet zich te onderscheiden door de gebruikte ingrediënten. Master Distiller Etienne Haringa maakt de Gin met 16 botanicals die elk los van elkaar worden gedistilleerd. De combinatie van de botanicals maakt de gin mooi gelaagd, waardoor je steeds iets nieuws proeft. Dat begint met frisheid dankzij citrusvruchten, bleekselderij en bergamot. Daarna proef je de kenmerkende smaak van jeneverbes, wat zich het best laat omschrijven als crispy. Daar komen al snel tonen van gember en citroengras bij. In de afdronk ontdek je een unieke extra laag met zoethout, subtiele cacao en pit van Jalapeñopeper. Het mooie van dit alles is dat het heel goed in balans is, waardoor elke smaak op zijn plek valt. Erg goed gedaan.
Een goede gin is slechts maar één onderdeel van een goede gin-tonic. Begin daarom met een mooi, groot glas en veel ijs. Dat laatste is belangrijk, omdat bij veel ijs de temperatuur laag blijft en daarom het ijs niet smelt. Gebruik je slechts een paar ijsblokjes dan gaan deze smelten om zo je drankje te verdunnen met water. Nadat je de gin in het glas hebt geschonken kun je een goede tonic toevoegen. Wij gebruikten de Fever Tree Mediterranean Tonic. Schenk trouwens niet meteen een heel flesje leeg in het glas, maar begin met een hals flesje en proef dan eerst. Voeg dan eventueel meer tonic toe.
Perfect Serve
Als laatste komt de garnering waarmee je de zogenaamde Perfect Serve kunt voltooien. Bij Tolmanns adviseren ze aardbei, wat rode peper en een stokje zoethout. Dit zijn zeker smaken die de gin complimenteren, mits je goede aardbeien kunt vinden. Wij hebben daarom ook een andere perfect serve geprobeerd met een schijf rode grapefruit.
Het mooie van een proeverij met meerdere personen is dat iedereen andere smaken ontdekt. Door te bespreken wat je proeft en dit te delen kun je de smaken thuisbrengen en ontdek je de complexiteit van de 16 botanicals in Tolmanns pas echt goed. Wij vinden het een geslaagde gin die zich weet te onderscheiden, maar tegelijkertijd ook toegankelijk smaakt. Onze complimenten.
Tolmanns Gin is te koop bij de betere (online) slijter. Heb je een horecazaak en heb je interesse in dit merk, dan kun je via de website van Tolmanns een proefpakket aanvragen. Klik hiervoor op de website op het menu.

