Bodegraven was even bierhoofdstad van de wereld

Proost

Liefhebbers van bier bezochten afgelopen weekend het dorpje Bodegraven voor het Borefts Bier Festival waar een aantal van de beste bierbrouwers ter wereld zich hadden verzameld.

Ik bezoek regelmatig Brouwerij De Molen omdat het maar een half uur fietsen en 5 minuten met de trein vanaf mijn huis is, maar op het door de brouwerij georganiseerde bierfestival was ik nog nooit geweest. Na een paar uur op het festival op een zonnige zaterdagmiddag ben ik helemaal om en groot fan van dit festival.

Het festivalterrein bestaat uit de molen zelf en het café en terras wat er bij hoort, maar vooral uit het pand dat De Molen gebruikt als loods. Dit is een voormalige bouwmarkt, waardoor er een groot parkeerterrein is dat ideaal is voor een festival als deze.

Speciaal glas

Bij dit festival zie je geen hekken, beveiliging of strenge regels, maar een vrij toegankelijke plek vol vrolijke en vriendelijke mensen. Om bier te kunnen drinken moet je bij de kassa een special bierglas en wat munten kopen. Entree betalen is dus niet nodig. Met je glas kun je dan vervolgens langs de stands van de brouwers om te gaan proeven.

De tap van Omnipollo
De tap van Omnipollo

Dit jaar waren er 20 brouwers met meer dan 200 bieren aanwezig. Veel te veel om allemaal te proeven natuurlijk, dus er moesten keuzes worden gemaakt. Ik begon bij een van mijn favoriete bierbrouwers: Omnipollo uit Zweden. In het programmaboekje van het festival stonden allerlei bieren vermeld die ik graag wilde proeven. Helaas waren deze niet (meer) verkrijgbaar, maar wat ze nog wel hadden was ook enorm goed.

Ik begon met de Magic #411, een smoothie IPA met wilde aardbei, rabarber en vanille. Je zou denken dat dit bier vreselijk zoet zou zijn en dat het meer een milkshake is dan een biertje, maar dat is absoluut niet het geval. Alle smaken waren mooi in balans. Ik proefde echt alle ingrediënten en ondanks alle toevoegingen was dit onmiskenbaar een biertje.

Een van mijn favorieten

De lange rijen bij Omnipollo tijdens het festival gaven aan dat ik niet de enige liefhebber van Omnipollo ben en dat ze ook een hoop nieuwe fans hebben gemaakt. Later op de dag heb ik ook de Fruit Tap 2 Lemonade en de Magic #90000 (een smoothie IPA met bosbes, pecan, amandel en vanille) geproefd.

Enorm aanbod

Daarna bezocht BrewDog (bekend van de Punk IPA) waar ik een Pilot Brew 12: Orange Blossom Wheat Beer nam en een paar slokken Lizard Bride van mijn vrouw proefde. Als het aanbod zo groot is kun je misschien beter een paar slokken proeven dan na een paar grote glazen aan je taks zitten.

Na de eerste biertjes zocht ik een plekje in de zon om even wat lekkers te eten. Het eten hier was goed geregeld. Ik begon met een plankje met lokale kazen (daar is Bodegraven immers bekend om) en na daarna een vers gemaakte Flammkuchen. Er was ook biologische patat, sushi, Thais, pulled pork en stoofpotjes met Molenbier.

Briar uit Colorado
Op een kaart kon je aangeven waar je vandaan kwam. Hier zet Briar uit Colorado haar pinnetje.

Zo zittend met een biertje en wat lekkers te eten kun je ook goed het publiek observeren. Dat is altijd leuk op een festival, maar hier heel anders dan op een muziekfestival. Veel buitenlandse bezoekers (in mijn gezelschap was iemand uit Chicago en iemand uit Colorado) waaronder Japanners, Zweden, Amerikanen. Op een wereldkaart bij de muntenkassa kon je met een pin aangeven waar je vandaan kwam. Daar zag ik dat er ook bezoekers uit Brazilië en Mauritius zijn.

De stand van Magic Rock Brewing
De stand van Magic Rock Brewing

De volgende brouwer is Magic Rock Brewing dat ik niet echt kende. Ik koos daar voor de avontuurlijke Ginspired, een IPA met Gin & Tonic. Heel cool gedaan. Sowieso waren de bieren erg creatief op het festival. De prijs voor de meest originele gaat wat mij betreft naar Oedipus.

Oedipus maakte de Mennoliefde, een variant op Mannenliefde, een van hun bekendste bieren. Het grote verschil tussen de twee is dat bij de Mennoliefde geen water is gebruikt tijdens het brouwen, maar dat deze is vervangen door Amstel Bier. Echt heel geweldig!

Brouwerij Kees
Brouwerij Kees!

Een andere Nederlandse topbrouwer op het festival was Kees! uit Middelburg. Daar nam ik een glas van de Pink Grapefruit IPA en proefde ik een paar slokken van de Barrel Project #1, een imperial Russian Stout die heeft gelegen op vaten met Islay-whisky. In de loods van De Molen kon je ook van dat soort vaten zien liggen waar voornamelijk de befaamde Hel & Verdoemenis in zit.

Hel en Verdoemenis

In diezelfde categorie zijn veel van de bieren van Hair of the Dog, een brouwer uit Portland waar zich heel veel avontuurlijke brouwers bevinden. Ik proefde de Binkie Claws, een barley Wine en een White Peach Adam from the Wood, een donker bier zonder schuim met een alcoholpercentage van 12%, maar waarin duidelijk de perzik nog te proeven was.

Omnipollo en Brewski

Als afsluiter bezocht ik nog even de molen zelf, een paar honderd meter van het festivalterrein. Onder andere om de vernieuwde winkel te bezoeken. Daar waren nu veel festivalbieren te koop. Natuurlijk kocht ik alle soorten Omnipollo die ik kon vinden en nam ik ook een paar IPA’s van Brewski mee. Over deze brouwerij hoorde ik goede dingen, maar het is er niet van gekomen om wat van de tap te drinken.

Om het af te sluiten heb ik nog een laatste biertje gedronken aan de bar van het café van De Molen, dat was een romige The Fifth Ellament van Burnside Brewing dat ook uit Portland komt. Bodegraven was even bierhoofdstad van de wereld

Een belangrijke boodschap

Plastic Aged Brewwater
Plastic Aged Brewwater
Ook BrewDog was aanwezig
Ook BrewDog was aanwezig