Leer alles over gin en jenever bij de Distillers Academy

Distillers Academy

Gin is nog steeds razend populair en ook jenever is bezig met zijn zoveelste comeback. Hoe leuk is het om meer over deze dranken te leren tijdens een interessante en smaakvolle workshop? Dat is mogelijk bij de Distillers Academy.

Een meer dan logische plek voor zo’n Distillers Academy is het historische hart van Schiedam. Deze stad staat al eeuwen bekend om zijn gin en jenever en nog steeds worden er heerlijke dranken gestookt. Voor alle Schiedamse distilleerders en de lokale stadspromotie een goede reden om een breed publiek kennis te laten maken met al dat lekkers. Wij waren nieuwsgierig en gingen een kijkje nemen.

Hoogste molen ter wereld

De locatie van de Distillers Academy is direct al spectaculair. Deze is namelijk te vinden in Molen de Palmboom, één van de molens die de skyline van Schiedam domineren en die behoren tot de hoogste ter wereld. Binnen krijgen we een warm welkom met daarbij direct een lekkere signature cocktail. Vervolgens gaan we met de trap een paar verdiepingen naar boven om daar meer te leren over Schiedam en de beroemde dranken uit de stad.

Na een stukje geschiedenis over Schiedam komt vervolgens het echt interessante deel aan bod. We ontdekken wat het verschil is tussen jenever en gin en welke varianten er nog meer zijn. Ook mogen we verschillende soorten gin proeven en komen we alles te weten over kenmerkende ingrediënten. Een belangrijk deel gaat over de heerlijke combinatie van gin en tonic.

Perfect Serve

Een echt goede gin-tonic maken vergt wat meer aandacht dan je in eerste instantie zou vermoeden. Iedere gin vraagt om een net even andere benadering vanwege de unieke mix van botanicals in het recept. Toch is het niet zo heel moeilijk. Ieder ginmerk heeft op zijn website staan hoe je de zogenaamde perfect serve maakt. Dit is dus de ideale combinatie van de gin met tonic en een garnering. Simpelweg een schijfje limoen (of erger nog: een sliert komkommer) aan het glas toevoegen, doet soms meer kwaad dan goed.

Zo drink je bijvoorbeeld de gin van Loopuyt met hun eigen Loopuyt-tonic en citroengras als garnering. Bobby’s is een andere gin uit Schiedam die juist weer perfect smaakt met de Indian Tonic van Fever-Tree en sinaasappel met kruidnagel als garnering. Wat bij alle merken gin overigens een belangrijk onderdeel van de perfect serve is, is het gebruik van ijs. Neem altijd zo veel mogelijk ijs! Eén of twee blokjes zullen snel smelten en het drankje verwateren, terwijl een glas vol ijs alleen verkoelt.

Cocktails met gin

Na het leren en het proeven gaan we weer naar beneden om cocktails te maken met gin. Allereerst een perfecte gin-tonic met Catz Gin. Daarna een fijne combinatie van gin en vermouth en tot slot de klassieke White Lady waar naast gin onder andere citroensap en eiwit gaan. Met alle smaakpapillen verwend en heel veel nieuwe kennis opgedaan, mogen we daarna de Distillers Academy afronden en ontvangen we een certificaat. Een leerzame en bovenal zeer smaakvolle masterclass.

Wil je zelf eens met een groep vrienden deze masterclass volgen? Dan kun je kijken op website van de Distillers Academy voor alle details. Naast de uitgebreide masterclass kun je ook kiezen voor de Cocktail Experience. Hierbij ligt de focus minder op de theorie en meer op het gezellig proeven. Ideaal voor een borrel met vrienden of collega’s!

Distillers Academy
Foto: Willem de Kan
Distillers Academy
Foto: Fleur Kooijman