Oude werkplaats wordt multifunctioneel gebouw

Fokkema Architecten

In Rivierenland, een gebied met de regio’s Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal, is Werkzaak Rivierenland actief. Deze organisatie koppelt werkgevers en werkzoekenden uit de streek aan elkaar. Onlangs werd hun oude werkplaats in Geldermalsen compleet vernieuwd door architectenbureau Fokkema & Partners.

Al vaker schreven we over het werk van Fokkema & Partners. De architecten van het bureau weten keer op keer verrassende en inspirerende kantoorruimtes te creëren. Zo ook voor de gemeenschapsgerichte organisatie Werkzaak Rivierenland. Hun oude werkplaats in Geldermalsen werd uitgebreid met nieuwbouw. Ook de ruimte rondom het pand werd meteen meegenomen in de verbouwing. Het geheel werd tenslotte voorzien van een opvallende houten façade.

Gezonde leefstijl

Het pand werd omgetoverd tot hedendaagse en stimulerende omgeving. Het behelst een kantoor, een ontmoetingscentrum, een restaurant en een sociale werkplaats. Het restaurant, met leerfaciliteiten, biedt verantwoorde maaltijden aan voor zowel gasten als werknemers. En in de tuin zijn sportfaciliteiten gecreëerd om een gezonde leefstijl aan te moedigen.

Werkzoekenden worden door Werkzaak Rivierenland gestimuleerd in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze krijgen daarom trainingen en coaching aangeboden. Deze aanpak biedt werkzoekenden kansen om hun vaardigheden verder te ontplooien. Daarnaast bezoeken werkgevers ook het gebouw van Werkzaak Rivierenland. Zij komen er voor vergaderingen en tijdens hun aanwezigheid leren ze meer over de organisatie, de aangeboden trainingsprogramma’s en de potentiële kandidaten. Dit alles gebeurt voortaan in een geavanceerd pand waarin een efficiënte en gezonde werkomgeving wordt gefaciliteerd.

Gravures

Tijdens vergaderingen over het ontwerp van de nieuwbouw, kwam naar voren dat de werkwijze van Werzaak Rivierenland unieke mogelijkheden biedt. Houtbewerkers en andere vakmensen uit de sociale programma’s mochten aan de slag. Zo werden er eikenhouten tafels bewerkt en voorzien van gravures. Ook creëerden ze met de hand geborduurde wandpanelen van vilt en maakten ze opvallende lampen van gereedschap en gele verf. Deze sluiten mooi aan bij de andere felgele hanglampen die in het gebouw te vinden zijn.

Bovenstaand verhaal sluit weer goed aan bij de werkwijze van Fokkema & Partners Architecten. Al een flink aantal jaren houdt het bureau uit Delft zich bezig met innovatieve concepten voor kantoorruimtes, waarbij renovatie, duurzaamheid en onderzoek naar nieuwe technologieën hoog in het vaandel staan. Ze houden zich veel bezig met New Ways of Working, afgekort NWoW. Het nieuwe werken zorgt ervoor dat mensen anders aanwezig zijn op kantoor dan vroeger. Hierdoor deel je ruimtes anders in. Per bedrijf verschilt de aanpak. In het geval van Werkzaak Rivierenland gaat het met name om een sociale en multifunctionele werkomgeving die persoonlijke ontwikkeling en gezondheid stimuleert.

Fokkema Architecten

Fokkema Architecten

Fokkema Architecten
Gele lamp gemaakt van gereedschap

Fokkema Architecten

Fokkema Architecten

Fokkema Architecten

Fokkema Architecten
Eikenhouten tafels met gravures
Fokkema Architecten
Wandpanelen van vilt