Replica van het Parthenon gemaakt van verboden boeken

tempel van verboden boeken
The Parthenon of Books, 2017.
 Steel, books, and plastic sheeting.
 19.5 × 29.5 × 65.5 m. Commissioned by documenta 14, with support from the Ministry of Media and Culture of Argentina.

In de Duitse stad Kassel is momenteel de 14de editie van kunstmanifestatie documenta. Eén van de meest opvallende werken die je dit jaar kunt zien, is een replica van het Parthenon door kunstenaar Marta Minujín.

De replica is op ware grootte en is opgebouwd uit befaamde boeken die ooit verboden waren, of dat in sommige landen nog steeds zijn. Denk aan titels als De Goelag Archipel van Aleksandr Solzjenitsyn, In Cold Blood van Truman Capote of Dokter Zjivago van Boris Pasternak. In totaal zijn er 100.000 exemplaren van 170 verschillende verboden boeken gebruikt.

170 verboden titels

Samen met studenten van de Universiteit van Kassel is Minujín wereldwijd op zoek gegaan naar lijsten met verboden boeken. Toen er 170 titels waren geselecteerd, is het team vervolgens deze boeken gaan verzamelen. Alle gebruikte boeken zijn gedoneerd en geen enkel boek is nieuw gekocht. Om het Parthenon te maken is eerst een metalen basis gefabriceerd, waarna de boeken er met behulp van doorzichtige folie op zijn aangebracht.

In 1983 maakte Marta Minujín ook al een Parthenon of Books in Buenos Aires. Deze bestond uit boeken die de militaire junta in dat land niet beviel. De nieuwe versie in Kassel staat op een plek waar in 1933 de nazi’s een boekverbranding hielden met werken van joodse en marxistische schrijvers. Tot en met 17 september kun je het Parthenon bewonderen in Kassel. Je kunt ook online kijken door op Instagram te zoeken op #parthenonofbooks.

https://www.instagram.com/p/BV176sjFfMN/

https://www.instagram.com/p/BWTYbGRAhaY/

https://www.instagram.com/p/BWSm-n8grPa/