Questlove helpt je creatiever te worden

Wees creatief

Creativiteit lijkt een abstract begrip, maar het is muzikant/schrijver Questlove gelukt om het tastbaar te maken. In zijn boek Creative Quest helpt hij je om creatiever te worden.

Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, zolang je maar de behoefte hebt om iets te creëren dan zal dit boek je helpen om ideeën om te zetten naar iets concreets. Er zijn natuurlijk veel meer boeken verschenen over hoe je van idee naar creatie gaat of over hoe je zorgt dat je altijd creatief bent, maar deze is net even anders en dat is meteen ook het sterke punt van het boek.

Questlove is naast een enorm goede drummer en DJ ook een getalenteerd verteller. Het boek voelt daarom aan als goede adviezen van een ervaren mentor. Ook zorgt Questlove door zijn brede interessegebied dat je een soort van verbondenheid voelt. Hij weet heel dichtbij je te komen, waardoor je zaken ook eerder van hem aanneemt.

Van vonk tot falen

In het boek zet hij helder in de verschillende hoofdstukken uiteen hoe je het beste uit je talent kunt halen. Van de eerste vonk en het ontdekken van je talent tot het lef hebben om te durven falen. Alle stappen van het proces worden helder uitgelegd aan de hand van eigen ervaringen van Questlove of van anekdotes van mensen die hij bewondert. Van J Dilla en D’Angelo tot Björk en David Bowie.

Zelfs als je jezelf niet echt als creatieveling beschouwt is Creative Quest een fijn boek om te lezen. Je zou het dan kunnen lezen als een autobiografie van één van de beste drummers van dit moment. Er komen genoeg mooie verhalen aan bod. Bijvoorbeeld over waarom er zoveel tijd zit tussen de albums van D’Angelo of wat beroemde koks doen als ze even niet weten wat ze moeten maken.