Recensie: Alien Isolation

Alien Isolation

Vorig jaar heb ik de “eer” gehad om het wanstaltige misbaksel genaamd Aliens Colonial Marines te reviewen voor Mixedgrill.

Na die titel was mijn hoop op een goede game van de Alien franchise volledig de grond ingetrapt. Totdat ik de trailers voor Alien Isolation zag. Een game waar je hopeloos was en je moest zien te overleven tegenover één alien ipv hersenloos raggen op eindeloze ladingen domme Xenomorphs? Dat kan toch niet? Zou het dan toch? Heel kort door de bocht gezegd: JA DIT KAN!

Verhaal

Qua verhaal voelt Alien Isolation een stuk meer natuurgetrouwer aan de franchise aan dan dat Colonial Marines dit deed. Natuurlijk, ook daar zaten referenties zoals locaties, personages en andere dingen naar de originele films in, maar de totale feeling eromheen voelde niet goed aan.

Isolation pakt dit anders aan en doet dit door een aantal verschillende factoren. Ten eerste is daar het verhaal. De dochter van Ripley gaat na de gebeurtenissen uit de eerste Alien film op zoek naar haar moeder. Je begrijpt het al, al snel breekt de hel los en wordt zij achterna gezeten door een killer alien en ander gespuis. De introductie van de Alien is precies wat je er van verwacht als je de films hebt gezien. Hij is groot, angstaanjagend en bij de eerste blik weet je het al; je maakt geen kans tegenover het gevaarte. Dit komt ook terug in de gameplay, maar daarover straks meer.

Alien Isolation

Ten tweede zijn daar de graphics en audio die meewerken aan het totale sfeer plaatje. Over de hele game heen zit een soort grof filter verwerkt, waardoor het net is of je naar de jaren 80-film zit te kijken. Vind je het filter te storend? Dan is deze gewoon uit te zetten, maar ben je wel een extraatje kwijt. Dit is ook typisch zo’n titel die je met een headset op dient te spelen, het werkt mee aan de atmosfeer en je hoort nog beter of de Alien opeens achter je staat.

Gameplay

Alien Isolation kun je wat het genre betreft het beste plaatsen in het Survival Horror genre. De naam zegt het al, je bent meer bezig met zien te overleven dan vol de aanval ingaan terwijl de kogels je om de oren vliegen. Verstoppen en sluipen is dan ook een groot cruciaal onderdeel van de game. Zelfs zo groot dat het op den duur kan vervelen. Wanneer je voor de zoveelste keer opnieuw in een kastje moet verstoppen zou je soms willen dat je wat meer de mogelijkheid tot verdedigen had.

Alien Isolation

Toch sta je niet helemaal machteloos. Om vijanden op het verkeerde pad te brengen is de omgeving vaak te beïnvloeden. Zo kun je middels een craftingsysteem verschillende voorwerpen zoals flares en geluidsmakertjes maken, of door muurpanelen te hacken de kamer vol rook laten lopen. Let wel op dat je tijdens dit niet hacken gegrepen wordt door de Alien. Want met alles wat je doet ben je niet veilig. Waar dit in eerste instantie tegen je kan werken, helpt dit gebeuren wel erg mee aan de sfeer van Isolation. Je bent machteloos en dat zal je weten ook! De game is hierin genadeloos en doodgaan zal vaak gebeuren, vaak op een brute manier.

Op de PlayStation 4 versie die gebruikt is voor de review zaten twee leuke opties verwerkt. Wanneer je de camera van de PS4 hebt aangesloten en je speelt met een headset op (wat sowieso aan te raden is), kan de game jouw bewegingen en geluid registreren. Beweeg je met je hoofd naar rechts, dan kijkt Amanda om het hoekje naar rechts. Maak je teveel herrie, dan kan het zijn dat de vijanden jou horen en is het weer vluchten geblazen.

Conclusie

Met Alien Isolation hebben we eindelijk een game die de filmfranchise eer aan doet. Het wast de smerige nasmaak die Colonial Marines achterliet weg en laat zie ndat een goede Aliens-game wel degelijk kan bestaan. Niet als een idioot knallen op aliens, maar pure horror waarbij je continue op het puntje van je stoel zit…of achter een kussen weggedoken bent.

Alien Isolation is nu beschikbaar voor de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en PC. Voor deze review is de PlayStation 4 versie gebruikt.

Marc de Haas