Dave Eggers – Uw Vaderen, Waar Zijn Zij?

Uw Vaderen, Waar Zijn Zij? En De Profeten, Leven Zij Voor Eeuwig?

Al redelijk snel na het succesvolle De Cirkel is er nieuw boek van Dave Eggers. Uw Vaderen, Waar Zijn Zij? En De Profeten, Leven Zij Voor Eeuwig? is een boek dat op het eerste gezicht totaal anders is dan zijn voorganger, maar waar wel degelijk overeenkomsten in te vinden zijn. Bovendien is het boek ook nog om een aantal andere zaken interessant.

Nadenken

Allereerst de lange titel. Bij zijn eerste romans had Dave Eggers er ook een handje van om deze van lange titels te voorzien. Bijvoorbeeld bij zijn debuut Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Hier is echter meer aan de hand, want de titel is niet direct terug te vinden in het verhaal zelf (al zullen sommigen het herkennen als een citaat uit de Bijbel). Pas als je het boek uit hebt zet de titel je pas echt aan het denken, maar laten we bij het begin beginnen.

De hoofdrol in dit boek is weggelegd voor de 34-jarige Thomas, een jongeman die niet echt succesvol is in het leven (tenminste dat is een aanname) en bovendien kampt of zelfs worstelt met een aantal zaken uit het verleden. Om het een en ander op een rijtje te zetten ontvoert hij een handvol mensen, waaronder een astronaut en een Congreslid en neemt deze mee naar een verlaten legerbasis aan zee.

Iedere ontvoerde zit met handboeien vast aan een stevige paal in een barak en is gescheiden van de anderen. Thomas voert met allen een gesprek om zo de waarheid over zaken uit het verleden boven water te krijgen. Het knappe aan dit alles is dat het hele boek in de dialoogvorm geschreven. Je leest dus het letterlijke gesprek tussen de ontvoerder en de ontvoerde. Dat voelt nergens als een tekortkoming, maar maakt het boek juist ijzersterk en is wederom een bewijs van de genialiteit van Dave Eggers.

Suggesties en geruchten

Zonder te veel te verklappen wat Thomas en zijn slachtoffers te bespreken hebben en wat de uiteindelijke rode draad in het verhaal is, kan ik wel zeggen dat Dave Eggers, net als in De Cirkel, een perfecte weergave schetst van de manier waarop mensen tegenwoordig met elkaar omgaan. Dit keer komen er geen social media, gadgets of apps aan te pas, maar spelen suggestie, interpretatie, geruchten en aannames een grote rol. Al snel weet je als lezer niet meer wat nu precies de waarheid is en wie of wat je kunt vertrouwen.

Uw Vaderen, Waar Zijn Zij? En De Profeten, Leven Zij Voor Eeuwig? is niet zo groots als De Cirkel, maar is wel degelijk een briljante tijdsschets van een van de beste schrijvers van dit moment.