Recensie: De Jeugd, Vertegenwoordigd

de jeugd vertegenwoordigd

De Jeugd van Tegenwoordig doet alles net even anders dan gewone rapacts. Bijvoorbeeld door een coveralbum uit te brengen met daarop zeer uiteenlopende artiesten die nummers van de Jeugd spelen. De keuze van deze artiesten is zeer bijzonder te noemen, maar zal sommige fans niet altijd bekoren.

Er is namelijk niet gekozen voor voor de hand liggende acts zoals bijvoorbeeld andere rappers of desnoods elektronische artiesten. In plaats daarvan hoor je liedjes van bekende en minder bekende (volks)zangers, rockbands en iconen uit een verleden. Omdat dit album zich lastig laat samenvatten is hier een beschrijving van elk liedje.

Guus Meeuwis – Sterrenstof

De grootste hit van de Jeugd is hier vertolkt door een van de grootste Nederlandse zangers van dit moment. Toch zijn het anderen die dit nummer zo leuk maken. Ten eerste is daar Nielson die de raps voor zijn rekening neemt. Dat doet hij erg goed. De muzikale inkleuring komt van het New Cool Collective dat zorgt voor lekkere blazers en een funky gevoel. Een terechte single.

Trafassi – De Stofzuiger

De volgende track is meteen heel anders. Trafassi scoorde in de jaren 80 hits met Wasmasjien en Strijkplank. Daar past een apparaat als De Stofzuiger natuurlijk goed bij. Zanger Edgar Burgos kiest er voor om alleen het dubbelzinnige refrein uit het origineel te kopiëren. De rest van de tekst is net zo grappig of flauw als de hits van Trafassi. De tekst is misschien niet sterk, het nummer swingt wel.

Glennis Grace – Huilend Naar De Club

In het verleden had zangeres Aafke Romeijn al een prachtige cover van dit nummer uitgebracht. In mijn ogen is die versie ook mooier dan deze van Glennis Grace. De sterke tekst van het origineel heeft niet veel nodig om indruk te maken. Toch is het arrangement bij de versie van Glennis Grace niet slecht. Het klinkt als een dansvloerhit uit eind jaren 80, begin jaren 90.

Raymond van het Groenewoud – Deze Blanke Jongen Komt Zo Hard

Ik ben groot bewonderaar van het werk van Raymond van het Groenewoud. Zijn cover van Deze donkere jongen komt zo hard laat goed horen hoe goed de Vlaamse zanger met taal is. Door subtiele veranderingen in de tekst aan te brengen is het opeens een typisch nummer van Raymond van het Groenewoud.

The Kik – Wij Zijn Vuilnisman

Ook een zeer geslaagde cover is deze van The Kik. Wij Zijn Vuilnisman is niet het meest bekende nummer van de Jeugd, maar de tekst past heel goed bij de beatmuziek van de Rotterdammers. Op de verwijzing naar Tupac na dan. Dit nummer is een goed voorbeeld dat de teksten van De Jeugd van Tegenwoordig ook bij heel andere muziek passen.

Triggerfinger – Sexy Beesten

Deze lag voor de hand. De rappers hebben namelijk al een paar keer het podium gedeeld met Triggerfinger om dit nummer te spelen. Toch is deze uitvoering net even anders dan verwacht. De raps hebben plaats gemaakt voor sinister gelispel, een sterk gezongen refrein en natuurlijk lekkere gitaren.

Re-Play – Niet Als Jouw

Het gaat alle kanten op. Na de gitaren van The Kik en Triggerfinger volgen de gladde vocalen van Re-Play. Zij maken van Niet Als Jouw een echt Re-Play-nummer. Ik vind het geweldig, maar het is wel mierzoet en aalglad.

Daan – 100 Dollar Bill (Een Barkie)

De naam Daan zal de meeste Nederlanders niet veel zeggen, maar in België kennen ze deze man wel. Je zou hem de Belgische Jamie Lidell (of soms zelfs Prince) kunnen noemen. Hij vertaalde Een Barkie naar het Engels en is daarbij behoorlijk trouw gebleven aan de originele tekst. Vooral als je het origineel goed kent is dat erg leuk. Dat is sowieso wel een vereiste of in ieder geval een aanrader voor het het luisteren naar dit album.

Frank Boeijen – Het Mysterie Van De Koude Schouder

Frank Boeijen kiest voor een van de moeilijkste nummers. Het origineel is een sterke mix van knappe taalvondsten en de typische emotie die de band steeds meer laat horen. Frank Boeijen maakt het nummer over een relatie die op barsten staat eigen door vooral zichzelf te blijven en toch ligt deze versie heel dicht bij het origineel.

Peter Beense – Get Spanish

De afsluiter gaat behoorlijk over de top. Peter Beense maakt van Get Spanish een campy vakantiehit. Dit zou zomaar een hit op TV Oranje kunnen worden. Het is ook een bewijs dat artiesten uit werkelijk elk genre iets kunnen met de muziek van De Jeugd van Tegenwoordig en dat is echt heel erg knap.

De Jeugd, Vertegenwoordig is dus meer een eerbetoon aan De Jeugd dan een serieus coveralbum. Ben je fan van de Jeugd en hun geweldige teksten, dan zul je zeker plezier beleven aan dit album, maar verwacht geen hoogstaande muziek op een paar uitzonderingen na dan.