Recensie: Feist – Look At What The Light Did Now

cover feist dvd

Nu James Blake op het punt staat een dikke hit te scoren met een nummer van haar, is het de hoogste tijd om Feist onder de aandacht te brengen. Over deze veelzijdige Canadese muzikant/zangeres is onlangs een documentaire gemaakt, die nu te koop is op dvd met daarbij vele interessante extra’s.

Om eerlijk te zijn is de documentaire zelf een behoorlijke zit voor de kijker. Sterker nog: mensen die de muziek van Feist niet kennen zullen moeite hebben om deze af te kijken. Dit komt door de chaotische montage, waardoor het verhaal constant heen en weer springt tussen allerlei losse eindjes. De meeste verhalen zijn behoorlijk interessant, maar het is moeilijk om een lijn in het geheel te ontdekken. Wie geconcentreerd blijft kijken maakt kennis met de bonte wereld van Feist. Aan het woord komen onder andere de dame die de visuals verzorgd bij de concerten (heel knap gedaan), Feist’s beste vriend Gonzales en clipregisseur Patrick Daughters en natuurlijk Feist zelf.

Op het podium

Een stuk boeiender (en tevens beter te verteren) zijn de vele extras. Zo staan op de dvd ook nog alle videoclips van Feist waaronder het prijswinnende 1,2,3,4 en de korte film The Water. Naast deze video’s zijn een paar live-uitvoeringen uit het archief van Feist. Dit soort beelden hadden wel meer in de docu mogen zitten, want het valt meteen op hoe vreselijk goed live Feist op het podium is. Een reguliere concertregistratie was daarom waarschijnlijk boeiender geweest.

Op de bijgevoegde cd is dat goed te horen. Waar James Blake heeft gekozen voor een kale versie van Limit To Your Love, voegt Feist juist wat extra lagen toe aan het nummer. Ook uit de andere nummers blijkt hoe goed optredens van Feist zijn. Elke uitvoering zit vol vuur en passie. Als bonus staan op de cd een nieuw nummer (het titelnummer van de documentaire in twee uitvoeringen) en de soundtrack van de documentaire in de vorm van instrumentale bewerkingen van bekende Feist-nummers door Gonzales. Hiermee is de bonus-cd dus veel beter dan de dvd. Voor fans is deze set een zeer smakelijk tussendoortje terwijl ze wachten op een nieuw album. Mensen die Feist nog niet kennen zullen zeker wel plezier beleven (zeker aan de muziek), maar doen er misschien beter aan om eerst de albums Let It Die en The Reminder aan te schaffen. Die aankopen zullen zeer zeker niet tegenvallen.