Recensie: Laura Veirs – July Flame

july flame

Laura Veirs is een Amerikaanse singer-songwriter die al weer een aantal jaren meedraait, maar nooit echt bij het grote publiek is doorgebroken. Haar handelsmerk is een combinatie van fingerstyle gitaarwerk en wat ijle, haast naïeve vocalen. July Flame is alweer haar zevende album.

Waar Veirs na het naamloze live solo-debuut steeds meer met haar begeleidingsband The Saltbreakers is gaan werken, is dit album voor haar duidelijk terug naar de basis, met eenvoudig gearrangeerde liedjes. Af en toe wordt July Flame wat theatraler (zoals in het prachtige titelnummer), maar over het algemeen worden de uitvoeringen klein gehouden. Dat geeft haar stem de kans om volledig tot zijn recht te komen.

Afwisseling

Qua stijl zit Veirs in het straatje van onder meer een Beth Orton. Het songmateriaal is zeker niet slecht te noemen, met het eerdergenoemde titelnummer en muzikaal kleinood Carol Kaye (vernoemd naar de legendarische studio-muzikante) als hoogtepunten, maar het album heeft als geheel te weinig afwisseling om van begin tot eind te blijven boeien. Dat hoeft niet erg te zijn – het wat rustigere July Flame is prima bruikbaar als achtergrondmuziek, of gewoon in de shuffle.

Volg ons op Facebook