Recensie: Mark Retera – De Foto & De Mandarijn

de foto & de mandarijn

De sullige stripheld DirkJan ken je waarschijnlijk wel uit de krant of het Veronica Magazine waarin hij korte avonturen meemaakt. De Foto & De Mandarijn is het eerste lange verhaal over deze antiheld.

In het fraai gebonden boekje staan 2 verhalen die bij elkaar aansluiten. Beide gaan over een onbereikbare jeugdliefde van DirkJan. Je verwacht natuurlijk niet dat hij het voor elkaar krijgt om iets voor elkaar te krijgen bij een meisje, maar DirkJan komt veel dichterbij dan je denkt.

In naam van de liefde

Omdat tekenaar Mark Retera zijn verhalen over meerdere bladzijden kan uitsmeren is er veel ruimte voor experiment en paginagrote tekeningen. Retera heeft er voor gekozen om dit boek in zwart-wit uit te brengen, waardoor sommige tekeningen uitblinken door eenvoud en andere juist vol met prachtig contrast en grijstinten zitten. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de hoofdrolspeler. Hij doet zo zijn best om de liefde te vinden, dat je het hem ook echt gunt. Zeker omdat hij dingen in de naam van de liefde doet die anderen niet zomaar durven. Of het allemaal ook goed afloopt, moet je zelf maar lezen. Fans van de strip zullen hier in ieder geval van smullen.