Recensie: Skylanders: SuperChargers

Donky Kong in Skylanders Superchargers

Skylanders: SuperChargers is al weer het vijfde deel uit de serie videogames waarin de Skylanders de hoofdrol spelen. Uniek in deze versie is het gebruik van voertuigen.

Mocht Skylanders je niets zeggen, dan volgt hier een korte introductie. In deze videogame koppel je via de USB-aansluiting een platform aan je spelcomputer. Door een speelgoedfiguurtje op het platform te plaatsen komt deze tot leven op je televisie. Inmiddels zijn er meer games van bijvoorbeeld Disney en LEGO die dit principe gebruiken, maar de Skylanders blijven vooralsnog de populairste.

Tijdens het spelen van de game voorafgaand aan het schrijven van deze recensie heb ik trouwens hulp ingeschakeld van mijn zoon Julius. Hij is met zijn 6 jaar de perfecte doelgroep voor de game. Ik wilde graag van hem weten wat zijn mening over de game is. Ik kijk als volwassene waarschijnlijk heel anders tegen een game, de verhaallijn en de gameplay aan dan een jongen van 6. Deze informatie lijkt me vooral handig voor ouders die willen weten of deze game iets voor hun kind is.

Julius speelt Skylanders
Julius speelt Skylanders: SuperChargers

Bij iedere nieuwe Skylanders-game is er steeds een leuke optie die iets extra’s toevoegt. Dit keer zijn dat voertuigen. Dat maakt deze game een stuk diverser dan zijn voorgangers. Ik was zeer benieuwd hoe dit in de praktijk zou uitpakken voordat ik aan de slag ging met de game. Skylanders: SuperChargers is te koop voor iedere bekende console op de markt. Al moet wel gezegd worden dat de versie voor de Wii en de Nintendo 3DS afwijken van die voor de andere consoles.

Ik koos voor de Wii U omdat bij dit starterspakket een uniek speelfiguur zit. Je kunt namelijk spelen met Donkey Kong. Dit poppetje is trouwens ook te gebruiken als Amiibo. In het starterspakket zit naast Donkey Kong ook nog een Super Shot Stealth Elf, een platform waar je de figuurtjes op kunt zetten en een voertuig. Deze Barrel Blaster hoort speciaal bij Donkey Kong.

vliegen in Skylanders Superchargers

Ook in deze editie van Skylanders heeft bad guy Kaos weer plannen om de Skylands te veroveren. Dit keer probeert hij het door middel van De Duisternis en een enorme machine met de naam Sky Eater. Het is aan de Skylanders de taak om deze plannen te stoppen. De filmpjes met Kaos zijn weer heerlijk om naar te kijken. Hij is weer lekker boosaardig, maar niet zodanig dat kinderen bang voor hem zijn.

Ook andere bekenden zijn weer van de partij (al hebben sommigen wel een andere stem). Ook is de academie weer het startpunt van alle avonturen. Vergeleken met Skylanders: Trap Team is deze een stuk groter en duisterder geworden. Ook bij SuperChargers komen er naar verloop van tijd steeds meer plekken vrij in de academie. Er is daar dus heel veel te doen.

Nieuw zijn de voertuigen

Je kunt het spel spelen met alle Skylanders. Dus niet alleen degene die zijn gemaakt voor SuperChargers, maar ook die van Trap Team, Swap Force en Giants. Nieuw zijn dus de voertuigen en dat maakt de game heel bijzonder. Veel levels zijn zoals je gewend bent van de andere Skylander-games, maar je zult ook regelmatig in een voertuig moeten stappen.

Er zijn 3 soorten voertuigen: land, water en lucht. Een parcours is alleen te spelen met een voertuig van de bijbehorende categorie. Om overal te kunnen komen zul je dus naast het starterspakket nog extra voertuigen moeten kopen (dat is dus het geniaal bedachte verdienmodel van Skylanders). Je kunt de game ook gewoon spelen met alleen het starterspakket. Alleen heb je dan geen toegang tot de extra missies en onderdelen.

Ieder voertuig heeft ook nog eens een Skylander die er bij hoort. Als je deze twee combineert krijg je een supercharge en heb je extra krachten. Er zijn in deze game heel veel manieren waarop je sterker kunt worden. De bekendste is door veel vijanden te verslaan met je Skylander.

Updates

Dit werkt op precies dezelfde manier als in de volgende delen. Door de vechten ga je af en toe een niveau omhoog en heb je meer levenskracht. Daarnaast kun je goud verzamelen om updates te kopen bij het elfje Persephone. Je voertuig is ook sterker of sneller te maken. Dat kan door het verzamelen van punten, maar er zijn ook upgrades te vinden in de circuits.

De gameplay is hetzelfde als in de vorige delen. Tenminste als je niet in een voertuig zit. Dit gaat natuurlijk even wat anders. Ieder type voertuig heeft een net even andere besturing. Voor sommigen is water en lucht even wennen, maar ik zag aan Julius dat hij dit snel oppikte. Alleen in een arena is het wat lastiger om te sturen.

In de meeste gevallen maak je je ritje op een circuit, maar af en toe kom je in een arena terecht. Daar zul je het gevecht moeten aangaan met een of meerdere vijanden. Omdat je hier alle kanten op kunt rijden is de besturing voor sommigen wel wat lastig. Ik had het zelfs dat ik in een arena vast kwam te zitten in een hoek en daar met geen mogelijkheid meer uitkwam (en dat terwijl reusachtige bijen mij bestookten). Ik moest toen vanaf het laatste controlepunt opnieuw spelen.

Overeenkomsten met Mario Kart

Naast racen in de gewone levels kun je ook op bezoek bij ene Pendergast in de academie. Bij hem kun je allerlei missies in je auto, boot of vliegtuig doen. Deze missies zijn te beschouwen als een game in een game. De circuits zijn er divers en leuk en de overeenkomsten met Mario Kart zijn opvallend. Dit onderdeel van de game is ook zeer favoriet bij Julius (en zijn vrienden die graag op bezoek komen om Skylanders te spelen).

De werelden die je bezoekt in Skylanders: SuperChargers zijn weer heerlijk divers. Onderweg zul je weer de meest bijzonder figuren en locaties zien. Mijn favorieten zijn een bibliotheek waarin je regelmatig in een boek terecht komt. De levels die je dan in het boek speelt zien er prachtig uit. Ook een level waarin je bij de eigenaar van een kippenrestaurant op bezoek gaat is krankzinnig. Ook voor volwassenen is er dus genoeg te genieten.

Skylanders: SuperChargers is een geweldige voortzetting van een populaire serie. Om het maximale uit de game te halen zul je wel af en toe in de buidel moeten tasten, maar het feit dat je al je oude figuurtjes (en zelfs de vallen) opnieuw kunt gebruik maakt dit gegeven wel iets sympathieker. De toevoeging van voertuigen voegt echt iets toe en zorgt zelfs dat er een prachtig racespel in het spel te vinden is. Zowel Julius als ik geven de game een heel erg dikke voldoende.