Videogames en middeleeuwse kunst

Dan Hernandez

Liefhebbers van klassieke videogames zien meteen dat dit geen gewone kunstwerken zijn. Qua stijl lijken ze veel op klassiek werk van bijvoorbeeld Fra Angelico, maar wie oplet ziet heel veel verwijzingen naar videogames.

De schilderijen zijn het werk van Dan Hernandez die oud en nieuw op geniaal wijze door elkaar gooit. Neem nu het schilderij dat je hierboven ziet. De titel Seige of Intelari Stronghold verwijst al naar zaken waar men in de middeleeuwen nog niet mee bezig was en als je goed kijkt komen de namen van games vanzelf in je op. Zo zijn de figuren in de lucht overgenomen van Space Invaders, zijn de ladders in het kasteel een verwijzing naar Donkey Kong en lijkt de figuur bovenop het kasteel zo uit Street Fighter te komen.

Grappig zoekplaatje

Elk schilderij van Dan Hernandez is zo een grappig zoekplaatje naar klassieke games. Momenteel is zijn werk te zien in Kim Foster Gallery in New York. Die expositie heeft de naam Genesis gekregen, een verwijzing naar zowel de bijbel als de spelcomputer van Sega.

Mocht deze combinatie van games en kunst je wel aanstaan, dan raden we je aan om ook eens het werk van Jed Henry te bekijken. Hij mixt games met klassieke Japanse kunst.

Dan Hernandez

Dan Hernandez

Dan Hernandez