Donkey Kong Tropical Freeze (Switch) Review

Donkey Kong Tropical Freeze (Switch) Review

De portmachine blijft maar draaien bij Nintendo, want nadat Wii U-games Bayonetta 1 en 2 eerder verschenen op de Switch, is nu Donkey Kong Tropical Freeze aan de beurt. Waar de Bayonetta-games echter één op één overzettingen waren, heeft de bekende aap nu een volledig nieuwe personage en modus gekregen.

Pittige platformer

Ook Tropical Freeze is weer precies zo’n titel die het verdient om een tweede kans te krijgen. We hebben het hier namelijk over één van de beste platformers uit recente jaren. Waar je in de vorige game alleen nog maar Donkey en Diddy Kong te besturen kreeg, zijn nu Dixie en Cranky Kong ook toegevoegd. Ieder met hun eigen powers, die je verder kunnen helpen door de levels. Zo kan Dixie door haar paardenstaart als een propeller te gebruiken een boost krijgen door de lucht en gebruikt Cranky zijn wandelstok als een pogostick. Gamers die vroeger de Ducktales-games hebben gespeeld, zullen dit concept meteen onder de knie hebben.

Maar naast het feit dat het één van de betere platformers was, was het tegelijkertijd ook één van de moeilijkere uit recente jaren. Dit hebben fans laten weten aan Nintendo en het is dan ook goed om te zien dat zij hier iets mee hebben gedaan en daarom een nieuwe modus introduceren. Naast de originele game, zit er nu een Funky Mode in die een aantal tweaks heeft om het spelers – met name in de eerste werelden – wat makkelijker maakt. Deze mode heeft ook meteen een nieuwe Kong toegevoegd die in de Wii U-versie niet speelbaar was: Funky Kong.

Funky is een manusje van alles die de speciale power van iedere Kong kan gebruiken. Hoewel de game met Funky (en zijn mode) een stukje makkelijk wordt, betekent dit niet dat je opeens met twee vingers in je neus door het spel heen vliegt. Het is en blijft een pittige platformer die jouw skills op de proef stelt. Met name de latere levels kunnen je met wat grijze haren extra achterlaten.

Donkey Kong Tropical Freeze (Switch) Review

Schreeuwende funfactor

Het grootste voordeel dat Tropical Freeze nu op de Nintendo Switch beschikbaar is, is dat je te allen tijden met twee mensen kan spelen. Zeker een aanrader want de funfactor (inclusief het schreeuwen naar elkaar als de andere speler een fout maakt) gaat een stuk omhoog met z’n tweeën.

Tot nu toe ben ik erg positief, maar als ik dan nog toch een kanttekening moet maken, dan zijn dat de verschillende eindbazen die je aan het eind van iedere wereld voorgeschoteld krijgt. Iedere baas bestaat uit rondes waarin je verschillende technieken moet gebruiken om ze te verslaan, maar deze gevechten gaan wat mij betreft net iets te lang door. Na een tijdje heb je de routine van de specifieke baas onder de knie en is het puur een kwestie van de rit uitzitten tot hij zich weer openstelt voor een aanval.

Tropische tunes

Tot slot wil ik het nog hebben over de graphics en geluid, want dit is – zoals je van een Nintendo-game verwacht – van een hoog niveau. De kleuren spatten van je scherm en de werelden zijn stuk voor stuk een genot om naar te kijken. Sommige levels worden ook dusdanig creatief neergezet dat je alleen de silhouetten van personages ziet. Wel moet ik toegeven dat de game in de handheld mode wat last heeft van kartelige randjes, maar dat deze niet meer te zien zijn als je hem docked op je TV speelt.

Iedere wereld heeft zijn eigen thema zoals winter en woestijn etc. maar vertelt daarnaast zijn eigen verhaal via wat er op de achtergrond plaatsvindt. Als je tijdens het rondspringen even een momentje stilstaat, valt het je pas op hoeveel oog voor details de makers hadden. Het merendeel van de spelers zal deze details niet eens zien doordat ze gefocused zijn op het platformen, wat alleen maar de passie weergeeft die de developer heeft voor Donkey Kong en zijn wereld.

Ook de soundtrack is weer top en is er eentje die ook buiten de game om erg lekker is om naar te luisteren. Het weet tropische tunes te combineren met jazzy muziek en staat op het moment van schrijven ook op om in de sfeer van de game te blijven.

Conclusie

Laat je niet misleiden door de vrolijke kleurtjes, want Donkey Kong Tropical Freeze kan je flink laten zweten in de latere levels. De toevoeging van Funky Kong en de makkelijkere modus is aangenaam, maar zelfs hierin kan deze beeldschone platformer nog uitdagend zijn.

Marc de Haas