Of je nu graag hardloopt, fietst, fitnessoefeningen doet, of een andere vorm van lichaamsbeweging beoefent, draadloze sport headphones verbeteren je workout-ervaring aanzienlijk doordat kabels niet in de weg zitten. Of je dan voor een over ear koptelefoon of earbuds kiest hangt weer van je sessie af. De afgelopen periode heb ik gesport met de Sennheiser Sport True Wireless; in-ear oortjes die verdraaid goede audiokwaliteit leveren en geschikt zijn voor zowel binnen- als buitensporten, maar qua comfort en gebruik wat kanttekeningen hebben.
Top geluid en bulky design
Laat ik meteen met het beste van de Sport True Wireless beginnen; de geluidskwaliteit. Deze wist mij namelijk enorm te verrassen. Hoewel Sennheiser bekend staat om goed geluid, is dit bij headphones met een focus op sport vaak minder het geval. Niets is minder waar want de Sport True Wireless bieden een helder geluid en een lekkere bass. Waar ik bij andere sport oortjes de lows nog wel eens te dof kan vinden en de highs te schel viel dit bij het testen op geen enkel moment op. Via de app kan de EQ aangepast worden, maar daar straks meer over.
De Sennheiser Sport True Wireless zijn oortjes die bij het uitpakken meteen opvallen. Ondanks hun matzwarte design met een brons Sennheiser logo erop, zijn het flinke jongens qua formaat. Iets wat uiteraard nodig is voor het goed blijven zitten in je oor. Het blijft echter niet alleen bij de oortjes zelf, want ook de charging case is flink bulky.
Waar die van de MOMENTUM True Wireless een stoffen finish heeft, blijft die van de Sport in lijn met de oortjes zelf en is deze van hard plastic. Door het formaat is het er eentje die niet denderend lekker in je broekzak zit, wat mogelijk ook de reden is waarom Sennheiser een lanyard heeft meegeleverd die je aan de loop van de case kan rijgen. In mijn geval verdween de case na het indoen van de oortjes al snel in mijn sporttas, of op werk in mijn rugtas.
De magneetjes lijken niet altijd goed te pakken, waardoor het een paar keer was voorgekomen dat het linkeroortje niet opgeladen was. Nu weet ik niet of dit puur bij die van mij is, of een algemeen probleem, maar in de praktijk was het ook geen groot probleem. Met tien minuten opladen in de case krijg je al een uur aan muziek. De batterijduur is sowieso al een plus, want 7-8 uur luisteren voordat ze in het doosje hoeven is aan de lange kant.
Met een IP54-rating zijn de Sport True Wireless geschikt voor hardlopen in de regen of flink zweten in de sportschool, maar niet om ze achteraf te reinigen onder bijvoorbeeld een lopende kraan. Hoewel er uiteraard sport-oortjes zijn met een hogere rating op het gebied van water resistance, is de IPx4 rating voor oortjes in deze prijsklasse en waar ze voor bedoeld zijn meer dan genoeg.
Focus of Aware
Hoewel de Sport True Wireless geen ANC (Active Noise Cancellation) functie hebben, heeft Sennheiser hier een slimme oplossing voor meegeleverd in de vorm van twee verschillende tips. Zo laten de Aware-dopjes meer geluid door, wat bijvoorbeeld tijdens het hardlopen buiten enorm handig is zodat je nog wel het verkeer om je heen kan horen. De Focus-dopjes daarentegen blokkeren meer geluid wat ik persoonlijk fijner vond tijdens een workout in de gym. Maar Marc, is dit niet hetzelfde als open en closed eartips? Klopt als een bus, maar er zijn weinig partijen in de markt die allebei de opties leveren op één headphone. Van allebei de soorten zijn verschillende formaten meegeleverd en het wisselen ervan is zo gepiept. Je vergissen tussen de twee zal je niet zo snel doen. De binnenkant van de Aware tips hebben namelijk een helderblauwe kleur, terwijl de Focus tips zwart zijn.
Het is gaaf dat je op deze manier ten alle tijden voorzien kan zijn van de juiste tips per workout sessie, maar toch liep ik (no pun intended) al snel tegen een onhandigheid aan; Het vervoeren van allebei de setjes.Stel dat ik hardlopend naar de sportschool ga met Aware tips in en daar wil wisselen naar de Focus tips, dan is er geen andere oplossing dan de andere setjes los in de carry case mee te nemen. Het gebeurde tijdens het testen dan ook bij het te snel open maken van de case dat deze eruit vlogen en ik al kruipend op zoek mocht naar een zwarte Focus tip die onder een bank was gerold. De case is al fors genoeg en hoewel ik geen designer ben, vraag ik mij af of er geen mogelijkheid was geweest om een klein opbergvakje te maken voor dit selling point. Een gemiste kans.
Software
Iets waar je bij aanschaf ook rekening mee moet houden is dat de Sport True Wireless maar met één device tegelijkertijd verbonden zijn. Je kan de oortjes aan meerdere devices koppelen, maar in de app moet je aangeven op welk device je True Wireless daadwerkelijk wilt gebruiken. Tijdens het sporten is dat natuurlijk geen groot probleem gezien je dan het liefst zo min mogelijk smartdevices bij je hebt, maar als je de oortjes bijvoorbeeld ook tijdens je werk wil gebruiken op een laptop is dit vrij onhandig. Ben je muziek aan het luisteren op je laptop dan kan je binnenkomende belletjes op je telefoon niet opnemen en vice versa.
Waar ik binnen de app dan wel weer erg tevreden over ben zijn de customization-opties. Je kan per soort muziek een aparte equalizer-configuratie maken, maar per oortje ook de touch controls aanpassen. Dit is iets wat ik bij andere fabrikanten nog wel eens mis. Wil je optimaal gebruik maken van de Focus- en Aware-dopjes moet je ook gebruik maken van de smartphone app om de mode daarin ook nog om te zetten.
Niet bepaald comfortabel
Maar hoewel de kwaliteit van het geluid en de batterij van hoog niveau zijn, lag voor mij het grootste probleem bij de Sport True Wireless bij het draagcomfort. Bij sport oortjes heb je vaker te maken met siliconen fins die in je oorschelp haken zodat ze beter blijven zitten. Perfect voor tijdens het hardlopen. Maar vergeleken met de Bose Sport Earbuds die ik eerder heb getest (waarbij de fins flexibeler waren), zijn die van de Sport True Wireless – ondanks dat ze van silicone zijn – vrij hard waardoor ze al snel pijnlijk zijn. Zelfs toen ik de kleinere versies erop zette, bleven ze pijn doen in de bovenkant van mijn oren. Zolang ik mijn kaken stilhoud is het niet een groot probleem, maar het moment dat ik begin te praten, lachen of kauwen drukken ze flink in je oorschelp. Er wordt ook een setje meegeleverd zonder uitstekende fins, maar daarmee heb je die extra stevigheid in je oren weer niet. Sport-oortjes moeten goed blijven zitten, maar deze nemen hun taak wel iets té serieus.
Conclusie
Dat de Sport True Wireless (bij mij) pijnlijk waren bij het dragen is dan ook enorm spijtig. De geluidskwaliteit en batterijduur zijn voor deze prijsklasse van hoog niveau en alleen al de keuze om te kunnen wisselen tussen open of closed dopjes is een luxe die een aanschaf al makkelijk rechtvaardigt. De onhandigheden van de case en daarbij horende vervoeren van de tips had ik zelfs met alle liefde geaccepteerd, ware het niet dat de druk van de fins tijdens het sporten juist begonnen af te leiden in plaats van mij te laten focussen op de workout. Heb je de mogelijkheid om ze eerst te passen bij iemand die ze al heeft, dan zou dat mijn advies zijn. Want als ze bij jou wél lekker zitten, is de Sennheiser Sport True Wireless met zijn prijs van tussen de 100 en 130 euro perfect voor binnen- als buitensporten.