Getest: OpenFit van Shokz

Draadloze earbuds die niet in maar óp het oor worden gedragen

Shokz OpenFit

OpenFit is het nieuwste product van Shokz. Net als bij de eerder uitgebrachte koptelefoons staat ook hier weer het open-ear ontwerp centraal. De draadloze en comfortabele oordopjes zitten namelijk niet in maar óp je oren. Hierdoor kun je genieten van muziek, podcasts of audioboeken terwijl je tegelijkertijd in contact blijft met de buitenwereld.

Met OpenFit wil het merk Shokz, dat zich vanaf de start richt op professioneel sportgebruik, z’n productassortiment verbreden voor alle soorten gebruik. OpenFit is ontworpen als compact, ultralicht en volledig draadloos. En zoals hierboven vermeld, worden deze nieuwe oordopjes óp de oren gedragen in plaats van erin. Dit gaat door middel van een oorhaak. Hierdoor worden de oren niet geblokkeerd. Voordeel is dat je naar muziek kunt luisteren of kunt telefoneren, terwijl je je tegelijkertijd bewust bent van omgevingsgeluiden.

Prima audio-ervaring

Voor een goede audio-ervaring met heldere hoge tonen en diepe bassen maakt OpenFit gebruik van DirectPitch. Dit zorgt voor een perfecte balans tussen uitgesproken hoge tonen, heldere middentonen en een krachtige basstoon. DirectPitch optimaliseert het geluid op basis van de afstand en de hoek tussen de geluidsbron en het menselijk oor. Tegenfase-golven zorgen ervoor dat de geluidsdruk in de richting van de oren toeneemt en dat er minder geluidsdruk in de gehoorgang plaatsvindt. Hierdoor krijg je een geheel nieuwe audio-ervaring, zonder oordopjes die je oren blokkeren. De technologie zorgt er tegelijkertijd voor dat er zo min mogelijk geluid naar buiten toe verdwijnt, waardoor audiokwaliteit én privacy gehandhaafd blijven.

Fijne, flexibele pasvorm

De flexibele oorhaken van OpenFit zijn ergonomisch ontworpen en bestaan uit een dubbellaagse kneedbare silicone. Hierdoor voelen ze zacht aan en zijn ze comfortabel voor je oren. Verder zorgt het uitgebalanceerde ontwerp van de oordopjes voor stabiliteit. Of je nu aan je dagelijkse wandeling bezig bent, rent of springt, de OpenFit blijft stevig op z’n plek zitten.

Ruisonderdrukking tijdens telefoneren

OpenFit maakt gebruik van AI-technologie voor ruisonderdrukking bij gespreksoproepen. Dit zorgt ervoor dat de gesprekskwaliteit van telefoontjes blijft gewaarborgd. De AI-technologie is uitgebreid getest in rumoerige gespreksomgevingen, zoals op treinstations en drukke kruispunten. Het filtert tot 99,7% van het omgevingsgeluid. OpenFit bevat dubbele microfoons. Door deze in de optimale positie te plaatsen, vangen de oordopjes de subtiele nuances van menselijke stemmen tijdens gesprekken op.

Uren luisterplezier

De batterij van de OpenFit earbuds zorgt ervoor dat je tot 7 uur onafgebroken kunt luisteren naar muziek, audioboeken of podcasts. En telefoneren hoort daar natuurlijk ook bij. Dankzij de beschermende oplaadcase kun je tot wel 28 uur luisteren en bellen voordat je weer een oplader nodig hebt. Zelfs als je onderweg bent, levert een oplaadtijd van 5 minuten je al een batterijduur van 1 uur op. Je hoeft dus niet meer ongeduldig te wachten tot de batterij volledig is opgeladen.

Wat vinden wij ervan?

Een aantal jaren geleden hebben we al de koptelefoon van Shokz getest (toen het nog Aftershokz heette). Tot op de dag van vandaag gebruiken we deze koptelefoon naar volle tevredenheid. Vooral tijdens het wandelen en hardlopen. Voor andere sporten is de koptelefoon niet altijd even handig. We waren dan ook meteen enthousiast toen we werden benaderd om de OpenFit te testen. Met deze nieuwe oordoppen kun je namelijk ook sporten doen als bijvoorbeeld krachttraining of yoga. Ook kun je er makkelijk mee op bed liggen om lekker muziek of een meditatie te luisteren. Dit gaat met de koptelefoon wat lastiger in verband met de draad die langs je achterhoofd loopt. Daarnaast zit deze draad dikwijls in de weg met het dragen van een lage staart of knot. Dus wat handig dat er nu draadloze oordopjes in het assortiment van Shokz zitten! Ook in combinatie met een (zonne)bril zitten deze dopjes erg goed.

Verkeer en bediening

We hebben de OpenFit de afgelopen tijd heel veel gebruikt. Zowel buiten tijdens het hardlopen als binnen in de sportschool. Bij het buiten sporten blijft het fijn dat je je bewust bent van de omgeving. Het is immers behoorlijk gevaarlijk om buiten te gaan sporten en jezelf qua geluid af te sluiten van de omgeving. Daarvoor is de openbare ruimte in Nederland te druk. Het is veel veiliger om ander verkeer op tijd te kunnen horen. De combinatie van lekker muziek luisteren en toch de omgevingsgeluiden meekrijgen werkt trouwens ook heel fijn op kantoor.

De bediening van de OpenFit is trouwens ook heel makkelijk. Met tikjes op rechts of links kun je nummers pauzeren of een telefoontje opnemen/ophangen.  Druk je wat langer, dan kun je naar de vorige (links) of volgende (rechts) track skippen, of een inkomend belletje (R en L) negeren. En voor de eerste keer pairen met je telefoon hoef je alleen maar het doosje open te klappen om de OpenFit in je Bluetoothlijst te zien staan. Easy does it!

In de sportschool

Vooral in de sportschool waren we erg benieuwd naar het draagcomfort. Tijdens een intensieve HIIT-training of CrossFit-oefeningen wil je je helemaal kunnen focussen op alle bewegingen en niet hoeven te vrezen voor oordopjes die uit dreigen te vallen. We hebben de OpenFit zelfs getest tijdens beruchte oefeningen als burpees en mountain climbers en ook daar bleven ze zonder problemen op hun plaats. De OpenFit van Shokz is dus overal te gebruiken.

De Shokz OpenFit is voor € 199,- verkrijgbaar via https://nl.shokz.com/ en via geselecteerde retailers.

Shokz OpenFit

Shokz OpenFit

Shokz OpenFit

Shokz OpenFit

Shokz OpenFit