Dit tapijt van Faig Ahmed lijkt te smelten

Faig Ahmed - Doubts
Foto’s © Faig Ahmed, courtesy of Sapar Contemporary

Kunstenaar Faig Ahmed combineert de klassieke weefkunst uit zijn thuisland Azerbeidzjan met moderne invloeden. Dan krijg je iets heel bijzonders.

Zijn laatste creatie heet Doubts en lijkt op een tapijt dat aan de onderkant aan het smelten is. De klassieke kleuren en motieven lijken op de grond een plas van vloeibaar materiaal te vormen. In werkelijkheid is het allemaal wol wat je ziet en is het gehele tapijt op de ouderwetse manier met een weefgetouw gemaakt.

Twijfel

Ahmed begon aan dit werk een maand voordat COVID-19 de wereld in een lockdown bracht. Vanwege de quarantaine moest de studio waar de kunstenaar aan het werk was regelmatig dicht. Pas na 7 maanden kon het tapijt worden afgerond. De twijfels van Faig Ahmed over of hij zijn werk wel af kon maken waren direct verdwenen. Ze zijn nu alleen nog maar te zien in de vloeibare patronen op de grond.

De New Yorkse galerie Sapar Contemporary probeert nu via social media en hun netwerk de kunst van door corona getroffen kunstenaars te delen met de rest van de wereld. Daarbij richten ze zich bewust op kunstenaars uit niet-Westerse landen zoals Faig Ahmed uit Baku.

Faig Ahmed - Doubts

Faig Ahmed - Doubts

https://www.instagram.com/p/CEuApCFliad/