Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design

Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
De Fiat Tipo S-Design uitgevoerd in de exclusieve kleur Grigio Metropoli

Turijn is altijd fijn om te bezoeken, maar in deze tijd van het jaar is de stad extra bijzonder vanwege het lichtfestival Luci d’Artista. Wij gingen een paar dagen naar Turijn om van de lichtkunst te genieten en kennis te maken met de nieuwe Fiat Tipo S-Design.

Fiat en Turijn zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad leent zich uitstekend voor een mooie testrit met een nieuwe auto. De S-Design is een versie van de Tipo in een mooier jasje. Zo is het chroom aan de buitenkant vervangen door mat Piano Black en hebben de portiergrepen dezelfde kleur als de carrosserie. Verder hebben de achterruiten getint glas en heeft de Fiat Tipo S-Design speciaal ontworpen velgen. Er is zelfs een geheel nieuwe kleur voor deze editie bedacht: Grigio Metropole.

Italiaanse keuken

Voordat we op pad gaan met de Tipo, genieten we eerst van een bezoek aan Eataly. Deze keten heeft inmiddels vestigingen over de hele wereld, maar die in Turijn was de allereerste. Sinds 2007 kun je in een voormalige vermouthfabriek in de wijk Lingotto terecht in een gigantisch warenhuis vol met alles dat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Het aanbod is werkelijk geniaal en je kunt er ook heerlijk lunchen of fantastisch goede koffie drinken.

Tegenover de Eataly vind je de oude fabriek van Fiat, met op het dak een heuse racebaan. Deze ken je misschien uit de film The Italian Job. Vandaag de dag vind je in het gebouw een winkelcentrum met bioscoop. Het winkelaanbod is niet zo bijzonder, maar je kunt binnen nog wel de mooie architectuur van de oude fabriek bewonderen. Ook de grote Juventus-winkel in het midden van het pand is de moeite waard.

Navigatie

Voor de testrit met de Fiat Tipo S-Design hebben de Italianen een mooie route uitgestippeld door de heuvels ten zuiden van Turijn. We hoeven geen kaart te gebruiken, want die staat op de prachtige navigatieset van TomTom die in het dashboard zit ingebouwd. Mooi om te zien is dat alle bekende gebouwen van de stad in 3D worden weergegeven op de digitale kaart. Langs de oever van de Po rijden we de stad uit richting de majestueuze basiliek van Superga.

Deze prachtige kerk ligt op een 672 meter hoge heuvel, die uitkijkt op de stad en de besneeuwde bergtoppen erachter. Aan het einde van de middag was het licht prachtig, dus maakten we hier een stop om de Fiat Tipo S-Design te fotograferen en natuurlijk de basiliek en het uitzicht te bewonderen. Daarna volgde de route door een prachtig natuurgebied met besneeuwde heuvels, haarspeldbochten en charmante Italiaanse dorpjes.

Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
De nieuwe Fiat Tipo S-Design voor de Basilica di Superga

Op deze wegen doet de 120pk 1.4 T-Jetmotor prima zijn werk en zijn er ook genoeg rustige momenten om het voor de S-Design aangepaste interieur te bewonderen. De zwarte en grijze details en de dubbele stiknaden maken de auto stoer en stijlvol. De Fiat Tipo S-Design is een mooie en ruime auto voor een gezin of een kleine ondernemer. Je ziet deze auto niet veel in het Nederlandse straatbeeld. Ten onrechte naar mijn mening. Het zorgt echter wel dat je je met deze Tipo kunt onderscheiden van de massa.

Uitzicht op de stad

Na de rit door de heuvels naderen we de stad weer. De laatste stop voordat we het centrum van Turijn binnenrijden, is de Monte dei Cappuccuni. Op deze heuvel staat een eeuwenoude kerk, maar de plek is vooral beroemd vanwege het uitzicht. Als je op internet zoekt op foto’s van Turijn dan is de kans heel groot dat die vanaf deze plek is genomen. Je ziet prachtig de rivier de Po op de voorgrond en daarachter de stad met als blikvanger de Mole Antonelliana, de 167 meter hoge toren van het filmmuseum. Verderop zie je vervolgens de besneeuwde bergtoppen van de Alpen.

Vanaf deze plek zien we de zon achter de bergen verdwijnen en de lichtjes in de stad aangaan. In de winter is Turijn vanwege die lichtjes extra mooi. Lichtfestival Luci d’Artista brengt lichtgevende kunstwerken naar het oude centrum van de stad. Hierlangs voert de laatste etappe van onze roadtrip. Je voelt direct de unieke sfeer die in de stad hangt in de dagen rondom Kerstmis. De winkels hebben de mooiste etalages, mensen flaneren langs de vele galerijen in de stad en de kunst van het festival zet alles in het mooiste licht.

Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
Verlichte sterrenbeelden boven de statige Via Roma

Na de auto’s bij het hotel te hebben ingeleverd, pakken we een taxi richting een restaurant met de veelzeggende naam Casa del Barolo. Wijnliefhebbers hoeven bij deze naam niets uit te leggen. Het diner met veel goede wijn sluiten we af met een Grappa di Nebbiolo da Barolo. Heerlijk! Hierna is het tijd om nog te voet wat lichtkunstwerken te bewonderen. We wandelen langs de kenmerkende galerijen van de Via Roma, over prachtige piazzas en door charmante straatjes. Turijn is een stad om verliefd op te worden. Hier komen we graag nog eens terug.

Voor meer informatie over de Fiat Tipo S-Design kun je een bezoek brengen aan de website van Fiat of een Fiat-dealer bij jou in de buurt.

Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
Lichtkunstwerk Tappeto Volante van Daniel Buren op het Piazza Palazzo di Città
Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
Lichtkunst van Nicola de Maria op het prachtige Piazza San Carlo
Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
De tweelingkerken Santa Cristina en San Carlo Borromeo aan de Piazza San Carlo
Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
De Basiliek van Superga
Een rondje Turijn in de Fiat Tipo S-Design
Uitzicht over Turijn vanaf Monte dei Cappuccini