Us toont het vakmanschap van regisseur Jordan Peele

gezellig op de oprit

Met zijn regiedebuut Get Out wist Jordan Peele zich direct als getalenteerd filmmaker op de kaart te zetten. In zijn tweede film Us trekt hij deze lijn op geweldige wijze door.

Peele begon zijn carrière in de entertainmentindustrie als komiek (onder andere bij Boom Chicago in Amsterdam), maar is met Us plots degene die een frisse wind laat waaien in Hollywood. En dan in het horrorgenre in het bijzonder. Us is spannend, eng, raadselachtig en grappig tegelijk.

Geen spoilers

Het zou zonde zijn om veel weg te geven van het verhaal, maar centraal staat het gezin van Adelaide (Lupita Nyong’o) en Gabe (Winston Duke). Samen met hun kinderen gaan ze op vakantie naar een huisje in Californië. Op de eerste avond van het verblijf staan er plots heel vreemde, maar tegelijkertijd ook herkenbare personen voor de deur.

In de aanloop naar deze scène toont Peele ons een proloog die zich in het verleden afspeelt. Wie goed oplet tijdens dit deel van de film ziet allerlei opvallende verbanden en voortekenen. Het zet je al lekker aan het denken en puzzelen, maar tegelijkertijd zul je nooit raden wat er allemaal volgt.

Grappen

De actie heeft een lekker hoog tempo met een precies goede dosering bloed en geweldige grappen. Vooral Winston Duke is erg grappig. Ook blijft Jordan Peele strooien met verwijzingen naar films, series, muziek en populaire cultuur. Zo speelt de hit I Got 5 On It van rapgroep Luniz een belangrijke rol en steekt Peele op geniale wijze de draak met slimme luidsprekers die je met je stem kunt bedienen.

Voeg tenslotte nog een slimme plottwist aan het einde van het verhaal aan het geheel toe en je hebt een frisse en originele horrorfilm. Een echt meesterwerk is Us niet, daarvoor zijn sommige zaken nog te slordig of juist te ambitieus, maar Jordan Peele toont wel aan dat hij de potentie heeft ooit een meesterwerk te maken.