Abstracte foto’s van architectuur

Facades van Roland Fischer

Wat zie je precies op de afbeeldingen op deze pagina? Zonder de context te weten zou je in eerste instantie denken dat het abstracte kunstwerken zijn. Het zijn echter foto’s van beroemde gebouwen.

De tussen München en Beijing pendelende fotograaf Roland Fischer maakt al ruim 15 jaar detailfoto’s van gebouwen. Door deze foto’s goed uit te snijden zie je nagenoeg geen dingen meer die verwijzen naar een gebouw. Het lijken dan inderdaad abstracte kunstwerken te worden. Volgens Fischer zeggen mensen ten onrechte dat veel moderne gebouwen op elkaar lijken. Als je goed naar de details kijkt blijkt dat wel mee te vallen.

Utrecht

De 100 mooiste foto’s zijn gebundeld in het boek Facades dat is uitgegeven door Hirmer Publishers. Het boek is helaas alleen in Japan en Noord-Amerika uitgebracht, maar wie weet kun je het met behulp van het ISBN-nummer (9783777423142) toch ergens bestellen. Op de foto hierboven zie je een gebouw aan Cecil Street in Singapore (links) en het bekende gebouw van de Hogeschool Utrecht.

Facades van Roland Fischer
Links: Nikko, Parijs, 2002. Rechts: Suntory, Tokio, 2014.
Facades van Roland Fischer
Links: Bank of America, Atlanta, 2005. Rechts: BP, Shanghai, 2012.
Facades van Roland Fischer
Links: Dong Sanhuan, Beijing, 1998. Rechts: Metropolitan Plaza, Chongqing, 2006.
Facades van Roland Fischer
Links: Lenbachhaus, München, 2013. Rechts: World Trade Center, New York, 1999.
Facades van Roland Fischer
Links: Plaza Tower, Dallas, 2006. Rechts: hoofdkantoor nab, Melbourne, 2011