
LEGO is veelzijdiger dan je denkt. De laatste jaren zien we bijvoorbeeld prachtige sets met replica’s van onder andere de Zonnebloemen of Sterrennacht van Vincent van Gogh en de De grote golf van Kanagawa. Kunst en LEGO gaat dus goed samen.
Kunstenaar Katherine Duclos laat zien dat het ook mogelijk is om op deze manier je eigen kunst te creëren. Ze werkt min of meer op dezelfde manier als je zelf thuis zou doen als je een kunstwerk van LEGO in de winkel zou kopen. Er is een canvas waarop steentjes worden aangebracht. Omdat vrijwel geen enkel blokje plat en glad is, krijg je zo kleurrijke werken met heel veel interessante textuur.
Neurodivers
Het bijzondere aan de kunst van Katherine Duclos is dat ze begint zonder vastgesteld plan. Het enige wat vaststaat, is het kleurenpalet. Net als een schilder tubes verf in bepaalde kleuren moet kopen voordat er begonnen kan worden, heeft Duclos een grote verzameling LEGO-steentjes in de gewenste kleuren. Vervolgens gaat ze intuïtief aan de slag met het maken van de kunst. Kleur is hierbij dus de belangrijkste factor. De kunstenaar legt uit dat dit mede te maken heeft met haar neurodiversiteit en een recente verhuizing waarbij ze een vertrouwde omgeving met vertrouwde kleuren moest inruilen voor eentje die nieuw en dus onbekend was.
Een statement van de galerie (Vancouver Art Gallery) waarmee Katherine Duclos samenwerkt zegt het volgende hierover: Tijden van transitie en omwenteling zijn bijzonder moeilijk voor autistische families, en Katherines behoefte om haar wereld te ordenen werd intenser naarmate haar huis chaotischer werd en de toekomst onduidelijk leek. Om zichzelf beter voor te bereiden op de veranderingen, richtte ze zich op regelgevend werk dat haar in staat stelde om een gevoel van controle en orde te ervaren te midden van de chaos.
De neurodiversiteit van Katherine Duclos was als kind ook een beperking bij het bouwen van reguliere sets. In het boekje met instructies staan soms stappen waarbij je je bouwwerk moet draaien of kantelen. Het brein van Duclos heeft veel moeite met het verwerken van die informatie. Als kind heeft ze dus nooit echt kunnen genieten van LEGO. Later heeft ze dat gemis ingehaald en focust ze zich vooral op het bij elkaar plaatsen van favoriete kleuren. Sindsdien heeft ze de stap kunnen maken van het bouwen met LEGO als ontspannend tijdverdrijf tot het maken van bijzondere kunstwerken.
Meer werk van Katherine Duclos kun je zien op haar Instagram.







