Een bezoek aan het terras op de Oude Kerk

Uniek uitzicht over Amsterdam

Op het dak van de Oude Kerk in Amsterdam ligt deze zomer een dakterras. Koop een kaartje, klim naar boven en geniet daar van het geweldige uitzicht op het oudste deel van de stad en het prachtige gebouw.

The Garden Which is the Nearest to God is een werk van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu. Zijn specialiteit is het veranderen van bekende ‘landmarks’ in een stad. In het geval van de Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam, is dat dus een terras op het dak. Normaal gesproken kun je alleen maar een rondje om de kerk lopen of deze van binnen bekijken.

Om op het dakterras te komen moet je via een tijdelijk trappenhuis naar boven. Al na twee trappen kan ik naar beneden kijken over de smalle straatjes en grachten met de bonte mix van hoeren, toeristen, junkies en buurtbewoners. Onderweg naar boven zie ik ook de kerk zoals ik die nog noot gezien heb. Ik klim langs ornamenten van honderden jaren oud en zit ook goed hoe de Oude Kerk in de loop der eeuwen steeds groter is geworden. Ook de constructie van het trappenhuis zelf is al prachtig om te bewonderen.

Zitkuil

Eenmaal boven sta ik opeens op een sereen witte vlakte boven de stad. De hectiek van de stad is opeens ver weg. Hier is alle tijd en plek om je ogen de kost te geven en te genieten van het feit dat je op een heel bijzondere plek bent. Ik ben plotseling heel dichtbij de toren van de kerk en rondom de kleine vieringtoren is een soort van zitkuil gemaakt. Ik kan nu de tekst op de klok in deze toren lezen, woorden die al eeuwen voor vrijwel niemand zichtbaar zijn.

Aan de andere kant van het terras staat een klein huisje. Wie daar naar binnen gaat komt terecht in een typisch Amsterdamse woonkamer, waar je op de bank kunt zitten en door het raam naar buiten kunt kijken. De gouden windvaan van de kerk is hier veranderd in een sculptuur dat op de salontafel staat. Iets dat kenmerkend is voor het werk van Taturo Atzu.

Gesprek met de kunstenaar

Ikzelf had het geluk om de kunstenaar zelf te treffen in deze bijzondere kamer. In een kort gesprek vertelde hij mij hoe hij is uitgenodigd door de Oude Kerk om een installatie in, om en op het gebouw te maken. Door regelmatig de klokkentoren te beklimmen kan hij zijn plannen ontwikkelen. In eerste instantie wilde hij ook nog in de kerk een werk plaatsen waaronder “een heel modern toilet”, maar dat gaat niet door. Ook was het de bedoeling dat het terras op het dak groene beplanting, heel veel zitplaatsen en kleinschalige horeca zou krijgen, maar uiteindelijk koos hij voor een wit en sereen terras met zo min mogelijk afleiding van waar het om draait: de kerk en de stad.

Na het verlaten van de woonkamer neem ik de tijd om eens goed te genieten van het uitzicht en ik besef me dat ik op een heel bijzondere plek ben.

Taturo Atzu – The Garden Which is the Nearest to God
Tot en met zaterdag 5 september 2015
ma t/m za 10:00 – 18:00 uur | zo 13:00 – 17:30 uur
Toegangsprijs: € 10,-
www.oudekerk.nl

De Oude Kerk in Amsterdam met de installatie van kunstenaar Taturo Atzu
De Oude Kerk in Amsterdam met de installatie van kunstenaar Taturo Atzu.
The Garden Which is the Nearest to God
The Garden Which is the Nearest to God
Tijdelijk trappenhuis bij de Oude Kerk
Via dit trappenhuis moet je naar boven
Het uitzicht vanaf het dak van de Oude Kerk
Het uitzicht vanaf het dak van de Oude Kerk
Uniek uitzicht over De Wallen
Uniek uitzicht over De Wallen
The Garden Which is the Nearest to God
Rechtsboven zie je kunstenaar Taturo Atzu
Detail van de Oude Kerk in Amsterdam
Zo dichtbij het gebouw kom je nooit.
Geweldig uitzicht over Amsterdam
Geweldig uitzicht over Amsterdam
Detail van het kunstwerk van Taturo Atzu in Amsterdam
Het oude gebouw is goed beschermd
De windwijzer staat nu in een woonkamer
De windwijzer staat nu in een woonkamer.