Weekendtip: Affordable Art Fair in Amsterdam

Affordable Art Fair Amsterdam 2021
Affordable Art Fair Amsterdam

Van 27 t/m 31 oktober staat de Amsterdamse Kromhouthal in het teken van de Affordable Art Fair. Een weekend lang tonen tientallen galeries er werk van opkomende en gevestigde kunstenaars. Het idee van deze beurs is dat kunst te koop is voor elk budget en voor elke smaak.

Op 27 oktober start alweer de 15de editie van de Affordable Art Fair. De kunstbeurs is na al die tijd een heus begrip geworden in de Nederlandse kunstscene. Het is een van de populairste beurzen op het gebied van hedendaagse, toegankelijke en betaalbare kunst. Er zullen meer dan 1000 kunstwerken worden getoond door 65 nationale en internationale galeries.

Zo zijn er werken te zien van onder andere Selwyn Senatori, Alex Voinea, Raider en Yamuna Forzani. Qua galeries zijn dit jaar bijvoorbeeld Rademakers Gallery (NL), Galerie Manceau (FR), Wanrooij Gallery (NL), i le gallery (ES), De Hofgalerie (NL), Public House of Art (NL), Rebecca Hossack Art Gallery (GB) en Kunsthuis Amsterdam (NL) zijn er weer bij.

Deelnemende kunstenaars uitgelicht

De Amsterdamse Raider is een jonge opkomende kunstenaar die altijd al de wens had om zijn eigen designs te creëren en ontwerpen. Als een van de jongsten op de beurs presenteert hij dit jaar een limited edition sculptuur van maar liefst vijf meter hoog. Met het ontwerp van ‘Scoop’ creëerde hij een figuur waarmee hij wordt gezien als de nieuwe KAWS.

Ook Yamuna Forzani toont haar werk in de Kromhouthal. Ze ontwikkelt kleurrijke stoffen met uitdagende prints en op graffiti geïnspireerde tags. De outfits die ze met deze stoffen creëert, dienen als vorm van persoonlijke expressie en genderbewustheid. De collecties zijn geïnspireerd op de ballroomscene van LGBTQ+-subcultuur waarin performance, muziek, fotografie, mode en social design samenkomen.

De kleurrijke en abstracte schilderijen van de Roemeense kunstenaar Alex Voinea zijn al over de hele wereld te zien. Zijn werk staat bekend om de verschillende contrasten, het samenspel van controle en precisie versus de vreugde van puur toeval. Dit leidt tot een expressie van emotie die in levendige kleuren en vormen op het doek wordt gespetterd. Hij hoopt hiermee iets positiefs uit te stralen, iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken.

Over Affordable Art Fair

Ruim 2 decennia geleden bracht de Schot Will Ramsay een nieuw concept op de markt om hedendaagse kunst voor iedereen bereikbaar te maken. Zijn formule werd een groot succes en inmiddels is de Affordable Art Fair een terugkerend event in meerdere steden wereldwijd. Sinds oktober 2007 vindt de laagdrempelige kunstbeurs ook jaarlijks plaats in Amsterdam.

Vanaf eind oktober is de industriële Kromhouthal in Amsterdam-Noord een paar dagen lang tot de nok toe gevuld met het werk van hedendaagse kunstenaars. De kunstwerken worden gepresenteerd door nationale en internationale galeries. Tegen ‘affordable’ prijzen (tot 7500 euro, inclusief btw), kun je iets aanschaffen. Denk aan kunst in de vorm van schilderijen, prints, foto’s en sculpturen. Op de beurs is een inpakservice aanwezig, zodat de aangeschafte kunst direct mee naar huis kan.

Alle kunst wordt overigens door levende kunstenaars gemaakt als essentieel deel van het fine arts ecosysteem. Sinds de lancering van de Affordable Art Fair in 1999 hebben wereldwijd meer dan 2,6 miljoen mensen de kunstbeurs bezocht en in totaal is er voor meer dan €425 miljoen aan kunst verkocht. Ook is er een online marktplaats waar kunstliefhebbers 24/7 kunstwerken kunnen kopen. Sinds de lancering hiervan hebben duizenden kunstwerken een nieuw thuis gevonden. Momenteel worden er meer dan 25.000 stukken van ruim 250 galeries aangeboden op affordableartfair.com.

Affordable Art Fair
27 oktober t/m 31 oktober 2021
Voor openingstijden en tickets, zie affordableartfair.com/fairs/amsterdam

Kromhouthal
Gedempt Hamerkanaal 231
Amsterdam

Affordable Art Fair Amsterdam 2021
Alex Voinea (i le gallery, Barcelona)
Affordable Art Fair Amsterdam 2021
Raider (Wanrooij gallery, Amsterdam)
Affordable Art Fair Amsterdam 2021
Yamuna Forzani (Rademakers Gallery, Amsterdam)
Affordable Art Fair Amsterdam 2021
Affordable Art Fair in 2018 (foto: MyMollseye)