Boekhandel met metalen regenboog

Xanadu of Rainbows
Foto’s: Yijie Hu

In de Chinese stad Suzhou mocht architectenbureau WUtopia Lab een deel van een boekhandel inrichten. Zij bedachten hiervoor de Xanadu of Rainbows, een metalen regenboogachtige constructie.

De regenboog is gemaakt van geperforeerd aluminium van zo’n centimeter dik. Door de platen organische vormen te geven en ze te schilderen in de verschillende kleuren van de regenboog ontstaat er een geweldig kleurrijk geheel. Deze nodigt uit om rond te lopen door de winkel en zo nieuwe boeken te ontdekken.

Citizen Kane

De naam Xanadu kun je op verschillende manieren interpreteren. Wij kennen het woord vooral als titelsong van de gelijknamige film met Olivia Newton-John. Het verhaal en de titel zijn gebaseerd op een gedicht uit 1797 van Samuel Taylor Coleridge, dat gaat over de de legendarische stad Xanadu of Shangdu die de Mongoolse krijgsheer en eerste keizer van de Yuan-dynastie in China herbergt. Ook in de film Citizen Kane speelt Xanadu een rol.

In China verwijst de naam vooral naar een idyllische plek van grote schoonheid. Dat is dus wat de architecten hebben geprobeerd te brengen naar de boekhandel. Uit de foto’s kun je zelf opmaken of ze daarin geslaagd zijn. Wij vinden van wel.

Xanadu of Rainbows

Xanadu of Rainbows

Xanadu of Rainbows

Xanadu of Rainbows

Xanadu of Rainbows

Xanadu of Rainbows