Opvallende architectuur in de hoogste stad ter wereld

architectuur in El Alto

El Alto in Bolivia is een unieke stad. Zo noemen velen het de hoogstgelegen stad ter wereld (4150 meter!), maar ook de architectuur in de stad is bijzonder te noemen.

De verantwoordelijke daarvoor is autodidact architect Freddy Mamani. Op zijn 14de begon hij als metselaarshulpje om stapsgewijs op te klimmen tot een architect die zijn kleurrijke stempel op de stad heeft gedrukt. De gebouwen van zijn hand zijn namelijk opvallend door de uitbundige vormen en kleuren.

Vanuit de traditionele architectuur is de voornaamste vergelijking het werk van Friedensreich Hundertwasser, maar Mamani haalt eigenlijk zijn inspiratie dichter bij huis. De kleuren en vormen zijn een eerbetoon aan zijn volk: de Aymara, een inheems volk dat onder de Spaanse overheersing van het laagland overleefde in de hooglanden van de Andes.

Evo Morales

Sinds het presidentschap van Evo Morales (zelf ook een Aymara) is er in Bolivia veel meer oog voor de inheemse gebruiken en hebben de oorspronkelijke inwoners veel meer rechten gekregen. Hierdoor blijft de cultuur behouden en is er zelfs ruimte voor moderne interpretaties ervan. Het werk van Freddy Mamani is daarvan een fraai voorbeeld.

Niet alleen de kleuren en vormen van de ontwerpen van Mamani vallen op, maar ook het feit dat ze hoger zijn dan de overige gebouwen in de stad. De architect gebruikt de daarbij vrijgekomen ruimte voor een kenmerkende indeling van de gebouwen. Op de begane grond is er ruimte voor detailhandel, de eerste verdieping is vaak een uitgaansgelegenheid en daarboven zijn er appartementen.

Cholets

De gebouwen van Freddy Mamani hebben ook een mooie bijnaam: cholets. Dat is een porte-manteauwoord waarin het Franse chalet (huis in de bergen) is gecombineerd met cholo. Dat laatste woord is slang en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. In dit geval is het waarschijnlijk een geuzennaam voor oorspronkelijke bewoners van eenvoudige komaf.

Wil je meer weten over deze bijzondere architect in deze bijzondere stad? Dan raden we je een interview met Freddy Mamani in The Guardian aan. Onderaan deze pagina vind je ook nog een video die Great Big Story over dit onderwerp maakte.

architectuur in El Alto

architectuur in El Alto

architectuur in El Alto

architectuur in El Alto

architectuur in El Alto

architectuur in El Alto

architectuur in El Alto

Foto’s: Freddy Mamani/Great Big Story