Daan Heerma van Voss en de geschiedenis van angst

Daan Heerma van Voss - De Bange Mens

Veel mensen worstelen met angsten en depressies. De een wat heftiger dan de ander. Bij schrijver Daan Heerma van Voss speelt het zo’n grote rol dat relaties erop stuk lopen. Als zijn vriendin dreigt bij hem weg te gaan, besluit hij op zoek te gaan naar de bron van zijn en onze angsten.

Deze reis voert hem over de wereld en ver terug in de geschiedenis. Door gigantisch veel te lezen over angst, depressie, melancholie en zwartgalligheid ontdekt Heerma van Voss dat deze angsten en duistere gevoelens van alle tijden zijn. Ze hebben alleen in de loop der eeuwen steeds een ander etiket gekregen. Ook duikt de schrijver in de geschiedenis van angst binnen zijn eigen familie. Zo blijken zijn moeder, grootmoeder en overgrootvader ook met angsten te hebben gekampt.

Diep

De Bange Mens is hierdoor een razend interessant boek geworden, waarin zowel op een wetenschappelijke, literaire als persoonlijke wijze over angsten wordt verteld. Je komt te weten hoe de schrijver er zelf mee omgaat, maar ook mensen die hij spreekt of waar hij over leest. Uit elk onderdeel blijkt dat Daan Heerma van Voss niet voor de makkelijke weg heeft gekozen, maar diep, heel diep in de materie is gedoken.

Dat levert voor de lezer heel veel interessante ontdekkingen op en voor de schrijver/verteller heel veel inzichten. Maar inzichten leveren natuurlijk niet zomaar oplossingen op. Daarvoor zit angst te diep en laat angst niet zomaar verklaren, laat staan temmen. Natuurlijk is er onderzoek en zijn er medicijnen. Ook dit komt allemaal aan bod in het boek, maar een oplossing vinden voor de problemen is lastiger dan dat.

Eerlijk

Bijzonder aan het boek is dat Daan Heerma van Voss alles op een prettige en eerlijke manier met de lezer deelt. Ondanks het loodzware onderwerp is het boek aangenaam om te lezen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je eigen leven eruitziet. Deel je de angsten met de schrijver of een van de andere personages? Of staat het allemaal wat verder van je af?

In ieder geval is het Heerma van Voss gelukt om een onderwerp, waar nog een flink taboe op rust, onder de aandacht te brengen. Het lezen van De Bange Mens kan laten zien dat je niet de enige bent of kan verklaren waarom iemand in je omgeving zo worstelt met zijn/haar geestelijke gezondheid. Daarnaast is het ook nog eens een interessante geschiedenis van de invloed van angst op de kunst, literatuur en wetenschap.