Wat is nu precies een sneaker?

sneakers

Sneakers zijn razend populair en dat komt door twee belangrijke factoren: het hippe uiterlijk en het draagcomfort. Je zou kunnen zeggen dat anno 2021 sneakers veelzijdiger zijn dan ooit. Maar wanneer noem je een schoen nu sneaker en wanneer niet?

Bij sneakers denk je al snel aan sportschoenen. De meeste sneakers zijn inderdaad gebaseerd op schoenen om mee te sporten of zijn daar nog steeds geschikt voor. Het grote verschil zit in het feit of de schoenen ook casual worden gedragen. Dus gewoon thuis of naar het werk of naar school. Sinds sportmerken en schoenenfabrikanten ontdekten dat hun tennis-, hardloop- of basketbalschoenen ook buiten de sportvelden werden gedragen, is de markt voor sneakers enorm geworden.

Nu zie je dat er ook merken zijn die sneakers maken die helemaal niet bedoeld zijn om op te sporten. Deze schoenen zijn vaak wel gebaseerd op klassieke sportschoenen en hebben ook het comfort van een sportschoen. Vaak zit dat in een lekker dikke zool van zacht en dempend materiaal. Een mooi voorbeeld van dit soort sneakers zijn de DATE sneakers voor heren. Dit Italiaans/Engelse merk richt zich puur op een casual publiek, maar dan wel met een modieuze knipoog naar de sportwereld. Dus comfort gecombineerd met luxe materialen.

Futuristisch

Maar ook echte sportmerken hebben het gat in de sneakermarkt ontdekt. Neem nu PUMA. Deze meeste exemplaren uit hun nieuwe collectie zijn helemaal niet bedoeld om op te sporten. Al zou het wel kunnen. Als je goed om je heen kijkt op straat zie je veel mensen lopen op PUMA schoenen. Dat is niet voor niets. Het Duitse sportmerk weet de laatste tijd heel slim modellen uit hun rijke verleden te vertalen naar de hedendaagse markt voor sneakers. Dat zorgt voor zowel klassiek ogende modellen, die vaak zijn gebaseerd op tennisschoenen, als futuristisch ogende sneakers, die hun oorsprong hebben bij de hardloopafdeling van PUMA.

De trend om sneakers te dragen, is trouwens veel ouder dan je denkt. Onderzoekers gaan ervan uit dat het allemaal begonnen is in de jaren 1870. Deze schoenen hadden toen nog de naam plimsolls. Die naam verwijst naar de gekleurde streep op de zijkant van de rubberen zool, die leek op de waterlijn van een schip. Waterlijn is in het Engels plimsoll. Deze comfortabele schoenen met een dempende zolen werden een hit onder zowel vakantiegangers als beoefenaars van tennis en cricket.

Muziek

Niet veel later, in 1895, kwam de eerste echte sportschoen op de markt. Het Britse J.W. Foster and Sons maakte met de hand schoenen speciaal voor hardloopwedstrijden. Al snel kwamen de technieken van zowel de plimsolls als de sportschoenen samen in een groeiende markt van sport- én vrijetijdsschoenen. In de Verenigde Staten kregen dit soort schoenen al snel de naam sneakers. Sinds de opkomst van populaire muziekstromingen als hiphop, rock en punk zijn sneakers nog meer onderdeel van de hedendaagse modecultuur geworden.

De markt is nu enorm breed. Van exclusieve samenwerkingen met luxe modehuizen, kunstenaars en muzikanten tot schoenen waar je zowel een marathon op kan lopen als mee kan uitgaan naar een hip feestje. Voor iedere outfit en voor elke smaak is wel een passende sneaker te vinden.

sneakers