De Goddelijke Komedie zwart op wit

dante

Het is misschien één van de meest geciteerde en geïnterpreteerde schrijvers uit de Middeleeuwen. De uit Florence afkomstige Dante Alighieri heeft in zijn tijd met de Goddelijke Komedie een regelrechte aardbeving teweeggebracht.

De Komedie beschrijft een soort van pelgrimstocht door hel naar paradijs. De reis die symbool staat voor Dantes persoonlijke ontwikkeling en worsteling uit een diep dal, is één van de meest levendige vertellingen aller tijden. Niet alleen de pausen en de politici van Florence worden erin bekritiseerd: ook enkele medebewoners uit Florence krijgen een eigen plekje in Dantes hel.

Dante vandaag
Vandaag de dag is het werk lang niet meer zo choquerend, maar zeker niet minder boeiend. Het werk is niet bepaald toegankelijk voor iedereen die een leuk boekje wil lezen: het telt rond de duizend pagina’s en als je niet een goede vertaling hebt, is het een vrij lastige pil om doorheen te komen.

Al tijden vormen Dante en zijn magnifieke werk een inspiratiebron voor vele artiesten kunstenaars: van beeldende kunstenaars tot aan bands die hun albums op delen uit de Komedie baseren. Zo heeft de Finse band HIM hun album Venus Doom gebaseerd op de negen cirkels die Dante in de hel passeert.

Graphic Novel van Chwast

De New Yorkse designer Seymour Chwast, heeft vorig jaar in de herfst zijn allereerste graphic novel uitgebracht: een vertaling van de Divina Commedia van Dante. In 120 pagina brengt hij alle verzen uit Dantes werk tot leven in simpele zwart/wit tekeningen waarin Dante een jaren ’30 film noir figuur is. Het hele werk is in een eigentijds jasje gestoken en zelfs degenen die nog nooit van Dante of de Komedie hebben gehoord zullen hem met plezier op zijn reis door hel naar paradijs volgen.

Seymour Chwast is een grootheid in design-land en als eigenaar van de Push Pin design-studios is hij tot op de dag een veelgevraagd artiest. De Divina Commedia van Chwast is een parel voor de stripboek-, desgin en Danteliefhebber. Bovendien is de graphic novel er alleen in hardcover; niet alleen optisch heel mooi, maar geeft gelijk wat extra grip om je aan vast te houden tijdens de lange reis door hel.

Foto: Seymour Chwast