De wondere wereld van Radiohead op de PS5

KID A MNESIA EXHIBITION

Radiohead staat bekend als tegendraadse band die de dingen net even anders aanpakt dan andere artiesten. Dat blijkt nu ook weer uit de release van een ‘game’ voor de PlayStation 5.

Begin september was er de zogenaamde Playstation Showcase, een presentatie van de games die in ontwikkeling zijn voor deze console. Daar viel de naam Radiohead al direct op. Zeker omdat de band de samenwerking heeft gezocht met Epic Games, de ontwikkelaar die we vooral kennen van games als Fortnite en Gears of War en de Unreal Engine. Onze interesse was gewekt.

Online expositie

Dit bedrijf is dus samen met Radiohead aan de slag te gaan voor de creatie van Kid A Mnesia: Exhibition. Deze ‘game’ is nu gratis te downloaden voor de PS5, PC en Mac. Game is in dit geval niet het juiste woord, beter is het om het een online expositie te noemen. Centraal staat het recent verschenen dubbelalbum Kid A Mnesia van Radiohead.

Met de controllers bestuur je een voor jou onzichtbaar personage dat rond kan dwalen in een omgeving die het best valt te omschrijven als een combinatie van een spookachtige fantasiewereld en een museum in een voormalig industrieel complex. Zelf moest ik af en toe denken aan gebouwen als het Tate Modern in Londen of De Pont in Tilburg.

KID A MNESIA EXHIBITION

Tijdens het spelen/rondwandelen loop je door de gangen van een enorm gebouw. Op de muren zie je kunst, projecties of graffiti die verwijst naar het artwork dat Stanley Donwood voor de album Kid A en Amnesiac ontwierp. Meestal is dat geen vrolijke kost, maar er zit ook her en der wat bitterzoete humor tussen. Tijdens het ronddwalen hoor je een minimalistische soundtrack gebaseerd op de muziek van de twee albums in kwestie.

Een juiste volgorde om de expositie te bezoeken is er niet. Af en toe staan er wel wat pijlen op muren, maar dat is geen garantie om niet te verdwalen. Als je zeker wil zijn dat je alles hebt gezien en gehoord, dan is er op de website https://kida-mnesia.com/ een plattegrond te vinden. Daar zie je ook welke nummers er centraal staan in welke ruimtes. Zoals gezegd hoor je vooral minimalistische flarden van de muziek, maar er zijn plekken waar de nummers wat meer centraal staan. Het is leuk om daar naar op zoek te gaan.

Visuele ervaring

Mijn favoriete ruimte is een enorme hal waar in het midden een soort kubus gemaakt van beeldschermen hangt. Als je via een trap een soort van galerij oploopt, kom je op plaatsen waar de beelden plots de gehele ruimte vullen. Een visuele ervaring die je zelden ervaart op een gamingconsole. Het is daarom prijzenswaardig dat Radiohead en Epic Games het hebben aangedurfd om de krachtige hardware van de PS5 voor een ander doel in te zetten dan alleen het spelen van reguliere games.

Het zou mooi zijn dat op basis van deze online expositie er vaker geëxperimenteerd gaat worden met muziek en kunst. Zeker in tijden dat reizen niet altijd mogelijk is of makkelijk gaat. Het was namelijk ook de bedoeling dat deze expositie plaats zou vinden in een locatie ergens in Londen. Mede door de wereldwijde pandemie is dat nu een digitale expo geworden. Wil je meer achtergrondinfo dan is een blog van Thom Yorke en Stanley Donwood op de website van Playstation een aanrader.

Radiohead is trouwens dankzij deze release ook in een aantal populaire games te vinden. Zo krijg je exclusief een Radiohead-nummer en laadscherm in Fortnite, is er een speciale vlag in Rocket League en kun je Fall Guys spelen verkleed als de Crying Minotaur.