Een nieuw park op een eiland in Kopenhagen

Opera Park Kopenhagen
Fotografie: Francisco Tirado

De stad Kopenhagen in volop in ontwikkeling. Zeker rondom het water van de binnenhaven, waar veel nieuwe gebouwen verschijnen. De hoogste tijd dat er ook wat groen in omgeving opduikt. Die is er nu in de vorm van het recent geopende Operapark.

Zoals de naam al prijsgeeft, is het park te vinden naast het moderne operagebouw van architect Henning Larsen. Op een eiland naast de Copenhagen Opera House is een fraai park ontwikkeld door de Deense studio Cobe. Het bestaat uit zes verschillende tuinen met een kas in de vorm van een bloem in het midden. Hiermee is het eiland van 21500 vierkante meter veranderd van een industriegebied in een groene oase van rust.

De zes verschillende parken zijn: een Noord-Amerikaans bos, een Noords bos, een oriëntale tuin, een Deens eikenbos, een Engelse tuin en een subtropische tuin. Die laatste is te vinden in het de bloemvormige kas in het midden van het eiland. Verder vind je in dit gebouw een café en de ingang van een ondergrondse parkeergarage voor 300 auto’s. Je ziet dus hoe mooi je in een stad parkeren en natuur kunt combineren.

Wandeling

Het park is ideaal voor een ontspannende wandeling, waarbij je niet alleen geniet van de verschillende thema’s, maar ook regelmatig prachtig uitzicht hebt op het water en op de stad. Om er echt een bijzonder stukje natuur van te maken, zijn er maar liefst 600 bomen, 80.000 struiken en vaste planten plus 60.000 bloembollen op het eiland geplant. In totaal zijn er 223 verschillende soorten te vinden. De hoop van de ontwerpers is dat het Operapark ook snel een thuis zal zijn voor vogels, insecten en kleine dieren.

Door gebruik te maken van een slim watermanagementsysteem is het park bestand tegen hevige regenval of een overstroming bij hoog water. Aan de andere kant zijn er reservoirs voor droge periodes. Voor de energievoorziening zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak van het operagebouw op het eiland ernaast.