Lasergrams: kunst en wetenschap komen prachtig samen

Lasergrams

Tot en met 10 januari 2024 kun je in de Bibliotheek van TU Delft de tentoontstelling Lens(less)ness bezoeken. Daar kun je de intrigerende Lasergrams van fotograaf Philippe Vogelenzang en kunst-/wetenschapsduo Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand bewonderen. Deze met een laser gemaakte foto’s waren eerder één van de hoogtepunten van UNSEEN 2023.

Zoals de naam, van zowel de kunstwerken als de tentoonstelling, al prijsgeeft gaat het hier om een bijzondere en nieuwe manier van fotograferen. Met behulp van een laser kunnen beelden op microscopisch detail haarscherp worden vastgelegd zonder dat hierbij (traditionele) lenzen worden gebruikt. Door gebruik van lasers leggen Philippe Vogelenzang en het kunst-/wetenschapsduo verbazingwekkende details en interacties tussen licht en materie vast, geheel zonder het gebruik van een camera.

QuTech

In totaal zijn er in de expositie 12 lasergrams te zien, waarvan er 8 zijn gemaakt door het iconische gelegenheidstrio. De samenwerking kwam tot stand nadat er ter voorbereiding van de tentoonstelling de volgende vraag werd gesteld: Wat kan er onthuld worden wanneer gerenommeerde kunstenaars samenwerken met onderzoekers van QuTech? Het resultaat is dus de lasergrams geworden. Ze laten op artistieke wijze zien waar QuTech voor staat: een missiegedreven onderzoeksinstituut voor quantum-computing en quantum-internet, opgericht door TNO en TU Delft.

Bibliotheek

Een bezoek aan de tentoonstelling is trouwens ook de moeite waard vanwege het gebouw van de universiteitsbibliotheek. Dit gebouw is een van de de pioniers van duurzame bouwprojecten in Nederland en is ontworpen met een alomvattende visie op duurzaamheid en innovatie. Op deze dynamische locatie komen nu kunst en wetenschap heel mooi samen. Je kunt de tentoonstelling Lens(less)ness vrij bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

De makers van de Lasergrams zijn afkomstig uit diverse disciplines: Vogelenzang beoefent fotografie, terwijl Domnitch en Gelfand multisensoriële installaties en performances creëren. Door hun verschillende visies, achtergronden en talenten te combineren, ontstond een bijzondere artistieke synergie en nieuw collectief: Gelfand + Domnitch / Vogelenzang. Het trio ontmoette elkaar circa twintig jaar geleden via een gedeelde studioruimte aan het Damrak in Amsterdam.

Lasergrams
Inverted horizon
Lasergrams
Miraculous membranes
Lasergrams
Moonstone
Lasergrams
Water orbs I