Een smerige waarheid over Facebook

Een smerige waarheid

Facebook kende de afgelopen jaren flink wat schandalen. Denk aan de zaak rondom Cambridge Analytica, de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en het schenden van privacyregels. Journalisten Sheera Frenkel en Cecilia Kang deden onderzoek.

Wat dit boek zo uniek maakt is dat ze het verhaal van binnenuit vertellen. Dus hoe de dagelijks leiding van Facebook met al deze zaken omgaat en wat nu hun drijfveren en ideeën zijn. Mark Zuckerberg en Chief Operating Officer Sheryl Sandberg staan hierbij centraal. Frenkel en Kang laten ons zien hoe zij het gigantische bedrijf runnen en hoe ze omgaan met alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

Regime

Dat dit boek er is gekomen is een flinke prestatie te noemen. Er heerst bij Facebook namelijk een zeer streng regime als het aankomt op communiceren met buitenstaanders en dan met journalisten in het bijzonder. Een speciale afdeling met heel veel bevoegdheden controleert werkelijks alles wat mensen op de werkvloer doen.

Een Smerige Waarheid schetst een beeld van een oppermachtig bedrijf dat heel goed is in heel veel geld verdienen, maar in tijden van crisis vrijwel altijd te laat en vaak ook verkeerd reageert. Er zijn meer dan genoeg bekwame mensen te vinden binnen Facebook, maar de bedrijfscultuur staat hen vrijwel altijd in de weg bij het nemen van beslissingen. Beslissingen die soms letterlijk over leven en dood gaan.

Donald Trump

En dan heb je ook nog eens de Amerikaanse politiek. Constant moet Facebook alle zeilen bijzetten om zowel de Democraten als de Republieken tevreden te stellen. Als er eenmaal voor is gekozen om medewerkers van deze partijen binnen te halen slaat Facebook een gevaarlijk weg in, waarbij constant rekening met de politiek moet worden gehouden. Zeker nadat Donald Trump de verkiezingen wint. Verkiezingen waarbij Facebook een nogal dubieuze rol heeft gespeeld.

Dit boek geeft je een intrigerende inkijk in de beerput die Facebook heet. Een bedrijf dat veel meer macht en geld heeft dan het zou moeten hebben en met een man aan het roer die daar eigenlijk niet geschikt voor is. Met veel pijn en moeite redden Zuckerberg en Sandberg zich steeds weer uit de problemen, maar of dat voor altijd goed kan blijven gaan is de vraag.