Dit zijn de mooiste aquaria ter wereld

aquascaping
#1 (Grand Prize) Takayuki Fukada, Japan / Courtesy IAPLC & Aquabase

Mensen die aan aquascaping of aquarium landscaping doen proberen een aquarium zo mooi mogelijk te maken. Niet met behulp van exotische vissen, maar met planten en rotsen.

Vooral in landen als Japan en China is aquascaping heel populair en zijn er serieuze competities. De meest prestigieuze is de International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC). De aquaria die aan deze competitie meedoen zijn heuse kunstwerken waar echt jaren aan gewerkt is.

Het belangrijkste criterium is namelijk dat alles aan de binnenkant van het glas voor 100% natuurlijk is. Ook kijkt de jury streng naar duurzaamheid (alle planten in het aquarium moeten daarin voor langere tijd kunnen leven), de technische skills van de maker en de originaliteit.

Strafpunten

Vooral bij dat laatste punt worden soms flink wat strafpunten uitgedeeld. Bijvoorbeeld als je aquarium veel lijkt op een inzending die je eerder hebt gedaan of als je iets van een ander hebt afgekeken.

Aan de 2015-editie van de IAPLC deden ruim 2500 aquaria uit 69 landen mee. De meeste inzendingen kwamen uit Japan, China, Brazilië en Frankrijk. Ook de winnaars zijn uit die landen afkomstig. Hieronder zie je een aantal winnende aquaria.

Op de foto bovenaan deze pagina zie je de winnaar van dit jaar. De Japanner Takayuki Fukada noemde zijn aquarium heel melancholisch Longing. Die bitterzoete stemming zie je terug aan de vele lijnen die naar beneden lopen en lijken te hangen. Alsof alles in deze onderwaterwereld aan het treuren is.

aquascaping
#2 范博文, China / Courtesy IAPLC & AquaA3
aquascaping
#4 Paulo Pacheco, Brazil / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#5 叶毅, China / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#7 刘勇, China / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#8 タナカカツキ, Japan / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#10 Luis Carlos Galarraga, Brazil / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#12 Ana Paula Cinato, Brazil / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#16 张大东, China / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#19 薛海, Taiwan / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#21 Andre Longarco, Brazil / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#22 Olivier Thebaud, France / Courtesy IAPLC & Aquabase
aquascaping
#23 Michaël Leroy, France / Courtesy IAPLC & Aquabase

Foto’s: AquaA3