De evolutie van ons alfabet in kaart gebracht

Het alfabet zoals we dat nu kennen en gebruiken, is het resultaat van een eeuwenlange evolutie. Matt Baker van Useful Charts brengt die evolutie heel mooi in kaart.

De specialiteit van Matt Baker is het fraai en overzichtelijk in beeld brengen van complexe doch interessante materie. Dit onderwerp is daar een uitstekend voorbeeld van. Met de evolutie van het alfabet gaat hij zo’n 3800 jaar terug in de tijd.

A en F

Het begint bij de hiëroglyfen uit het oude Egypte en loopt via het schrift van de Feniciërs, Grieken en Romeinen naar het moderne alfabet. Je zult ontdekken dat letters als de A en E al heel erg oud zijn en de J en W juist heel jong.

Van al zijn uitpluiswerk maakt Matt Baker posters, die online te koop zijn. Deze gaan over uiteenlopende onderwerpen, waarvan geschiedenis en taal de belangrijkste zijn. Wil je meer weten over de geschiedenis van ons alfabet? Dan is de volgende video die Baker maakte zeer interessant. Immers: alleen door naar de geschiedenis te kijken kun je het heden begrijpen.

Via het YouTube-kanaal van Useful Charts zijn nog meer video’s te bekijken. Deze zijn heel leerzaam voor de liefhebbers van geschiedenis. Ook is Matt Baker te volgen op Instagram.