Gordijnen gemaakt van brillenglazen

And Between Us, An Ocean
Foto’s: PIKOU Culture

Het Canadese kunstenaarsduo Caitlind r.c. Brown en Wayne Garrett weet ons regelmatig te verrassen met opvallende installaties gemaakt van bijzondere materialen. Dit keer zijn het twee gordijnen die gemaakt zijn van brillenglazen.

Voor het werk And Between Us, An Ocean zijn maar liefst 30.000 losse glazen gebruikt. Deze zijn afkomstig van een fabriek in Beijing en van een recyclestation in Calgary. We spreken trouwens wel van brillenglazen, maar ze zijn niet van glas gemaakt. Het materiaal was we hier zien is polycarbonaat. Deze brillenglazen zijn makkelijk en relatief goedkoop te maken, maar zijn wel gevoelig voor krassen.

Optische ervaring

Als ze echter in een gordijn van ijzerdraden hangen, wekken ze de indruk van glas te zijn. Doordat de sterktes van de lenzen en de formaten van de glazen verschillen, is geen deel van de gordijnen hetzelfde. Wie langsloopt en door de glazen kijkt, ondergaat een bijzondere optische ervaring. De installatie hangt momenteel in het Times Art Museum in Beijing en is daar nog te zien tot en met 12 september. Daarna zal het verhuizen naar een nieuwe locatie.

Het werk moet bezoekers laten nadenken over hoe je alleen kijkt naar de omgeving en hoe we iets met zijn allen zien. In het statement over het kunstwerk schrijven de kunstenaars het volgende hierover: “Welke vage geesten worden gedragen door zulke intieme voorwerpen? Ramen op de wereld voor het publiek van één? Hoe wordt onze gedeelde realiteit gevormd door zoveel perspectieven van dezelfde plaats en tijd? Verwijderd van hun oorspronkelijke doel, impliceren de brillenglazen iets specifieks over de massa en schaal van onze menselijke ervaring, en de kracht van ons verlangen om de wereld (en elkaar) duidelijker te zien.”

And Between Us, An Ocean

And Between Us, An Ocean

And Between Us, An Ocean

And Between Us, An Ocean

And Between Us, An Ocean

And Between Us, An Ocean

And Between Us, An Ocean