Gouden toilet in het Guggenheim Museum

een echt gouden wc

Een gouden toiletpot is de ultieme uiting van decadentie. Geruchten gaan dat sommige steenrijke CEO’s over een wc van edelmetaal zouden beschikken. Kunstenaar Maurizio Cattelan brengt de gouden pot naar het volk.

Zijn kunstwerk, met de veelzeggende titel America, staat in het Guggenheim Museum in New York. De toiletpot is een kopie van een gewoon exemplaar van het merk Kohler, maar dan uitgevoerd in massief 18-karaats goud. Zou je dit kunstwerk omsmelten dan heeft het alsnog een waarde van zo’n 2 miljoen dollar (afhankelijk van de goudprijs van dat moment).

Het mooie aan dit kunstwerk is het feit dat je als bezoeker gewoon gebruik mag maken van dit toilet. Een grote of kleine boodschap, het maakt niet uit. Iedereen met hoge nood is welkom. Het schijnt zelfs dat museumbezoekers hun plas de hele dag ophouden om optimaal gebruik te maken van deze unieke wc. Over de hygiëne hoef je je geen zorgen te maken, want goud is heel goed schoon te poetsen en het Guggenheim zorgt dat elke 15 minuten een schoonmaker langs komt.

Guggenheim Museum
1071 5th Ave
New York