Olafur Eliasson plaatst enorme ijsblokken in Londen

ijsblokken in Londen

Onze ijskappen en gletsjers smelten in een schrikbarend tempo. Om dat te laten zien aan de mensen die in de grote stad leven, heeft kunstenaar Olafur Eliasson stukken ijs naar Londen gehaald.

Op twee verschillende plaatsen in de Britse hoofdstad zijn in totaal 30 grote blokken ijs te zien. Olafur Eliasson liet ze overkomen uit Groenland, een plek waar de gevolgen van de opwarming van de aarde goed zichtbaar zijn.

De blokken ijs staan bij het Tate Modern en bij het hoofdkantoor van Bloomberg in de City. Daar smelten ze langzaam totdat er niets meer van over is. Het smelten gaat heel langzaam, maar wie bijvoorbeeld elke dag langs één van de plekken komt zal merken dat het ijs toch uiteindelijk verdwijnt.

Ice Watch

Met dit project Ice Watch hoopt de Deens-IJslandse kunstenaar dat de grote spelers gaan nadenken over het milieu. Met die grote spelers doelt hij op de overheid en grote multinationals. Als zij in actie komen, kunnen we de ergste schade in de toekomst wellicht beperken.

Het ijs is afkomstig van losgeraakte brokstukken die drijven in het fjord Nuup Kangerlua, vlakbij de Groenlandse hoofdstad Nuuk. Samen met geoloog Minik Rosing is het ijs, zonder schade te berokkenen aan de natuur, overgebracht naar Londen.

ijsblokken in Londen

ijsblokken in Londen

ijsblokken in Londen

ijsblokken in Londen

ijsblokken in Londen

ijsblokken in Londen

Foto’s: Studio Olafur Eliasson