Fotograaf Jimmy Nelson brengt ode aan Nederland

Jimmy Nelson - Between the Sea & the Sky
Jimmy Nelson – Between the Sea & the Sky – The Netherlands – Axel, Zeeland (Alle foto’s © Jimmy Nelson)

De bekende kunstfotograaf Jimmy Nelson brengt een ode aan Nederland. In zijn nieuwe boek Between the Sea & the Sky portretteert Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in streek- en klederdracht. Daarbij staat ook de omgeving die hen heeft gevormd centraal.

Op 17 september komt het nieuwste werk van de Nederlands-Britse fotograaf Jimmy Nelson uit. Tijdens de recente pandemie waren er allerlei reisbeperkingen van kracht. Nelson kon daardoor niet naar de uiteinden van de wereld trekken om unieke menselijke gemeenschappen te fotograferen. De fotograaf zocht het daarom dichter bij huis. Het resultaat hiervan is te zien in Between the Sea & the Sky. Het boek is een ode aan Nederland geworden, Nelsons geadopteerde vaderland.

Het idee achter Between the Sea & the Sky begon aanvankelijk met een uitnodiging voor een ijsbruiloft in Marken. Nelson kon hier destijds niet bij aanwezig zijn, maar het trok wel zijn aandacht. Wat was er nog meer aan traditionele cultuur in Nederland te vinden? Een vraag die maanden later werd beantwoord toen hij tijdens de eerste lockdown met zijn fiets het land in trok en zo meer en meer van Nederland ontdekte. De bal begon hierna al snel te rollen.

Laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland

Deze reis die Jimmy Nelson met zijn camera heeft gemaakt, voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Het 528 pagina’s tellende boek over Nederlands erfgoed en klederdracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen. Deze zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera.

De gedetailleerdheid van de foto’s, met veel contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer. Bovendien verwijst het subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De beelden ademen een respect voor mens en omgeving. Dit komt door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De liefdevolle portretten en typisch Nederlandse landschappen worden gecompleteerd door reportagebeelden. Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samenzijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten.

Meer dan alleen fotografie

Naast de prachtige foto’s worden er in Between the Sea & the Sky ook hoofdstukken gewijd aan geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van bijzondere symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit.

Speciale app

Overigens is er nog iets extra’s te beleven bij het werk van de fotograaf met de gratis Jimmy Nelson-app. Met deze app kun je bepaalde afbeeldingen van Jimmy Nelson in de boeken, op tentoonstellingen of online scannen met je telefoon. Je stapt dan in de wereld achter de betreffende foto. Maak je op voor opmerkelijke reisverslagen, prachtig videomateriaal, beelden van achter de schermen en nog meer.

Over de fotograaf

Jimmy Nelson fotografeert al tijdenlang oorspronkelijke culturen. Dit leverde in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away op. Vijf jaar later, in 2018, volgde Homage to Humanity. Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden. Al vaker schreven we over het inspirerende werk van deze kunstenaar.

Expositie in Fabrique des Lumières

Vanaf 14 oktober 2022 zijn diverse beelden en verhalen uit Between the Sea & the Sky op een bijzondere manier te ervaren bij Fabrique des Lumières in Amsterdam. Het digitale kunstcentrum op het Westergasterrein, waar ook exposities over kunstenaars Gustav Klimt en Hundertwasser te zien zijn, opent dan de expositie Jimmy Nelson: The Last Sentinels, Heroes from near and far. De zintuigprikkelende tentoonstelling is een virtuele vertaling van het complete oeuvre van de kunstenaar. Bezoekers worden in beeld en geluid meegenomen langs meeslepend fotografisch werk, waarin Nelson de trots van inheemse leefgemeenschappen wereldwijd laat zien. Ga voor informatie en kaartverkoop naar fabrique-lumieres.com.

Jimmy Nelson Galerie

Ter ere van Jimmy Nelson’s nieuwe kunstboek opent Jimmy Nelson Studio voor een periode van vier maanden een kunstgalerie op het Westergasterrein, vlak bij Fabrique des Lumières. De galerie toont het nieuwe werk van Nederlanders in dracht uit Between the Sea & the Sky alsook nooit eerder gezien werk uit de periode hiervoor. De galerie is geopend van 18 september t/m 31 december 2022. Bezoek is mogelijk woensdag t/m zondag van 12.00-19.00 uur en het adres is Polonceaukade 10.

Jimmy Nelson - Between the Sea & the Sky
Jimmy Nelson – Between the Sea & the Sky – The Netherlands – Staphorst, Overijssel
Jimmy Nelson - Between the Sea & the Sky
Jimmy Nelson – Between the Sea & the Sky – boekomslag
Jimmy Nelson - Between the Sea & the Sky
Portret van Jimmy Nelson