Whisky is ontzettend lekker en enorm veelzijdig. Bij Jura Whisky begrijpen ze dat als geen ander. Het Schotse Jura maakt heerlijke single malt whisky, waarvan de makers willen dat je daar ongedwongen en op je eigen manier van geniet.
Jura Whisky is afkomstig van het gelijknamige eiland aan de westkust van Schotland Het eiland heeft een populatie van ongeveer 200 mensen en zo’n 5000 edelherten. De natuur maakt dus een zeer belangrijk deel uit van Jura. Om er te komen, zal je altijd via het zustereiland Islay moeten reizen. Dit eiland is natuurlijk bekend vanwege de vele whisky’s die daar vandaan komen, maar de whisky van Jura doet er zeker niet voor onder.
Er is echter wel een groot verschil tussen de meeste whisky’s van Islay en de whisky van Jura. Islay-whisky’s staan bekend om de rokerigheid (vooral die van de zuidkust van het eiland), terwijl Jura whisky zachter is met een zeer subtiele hint van rook. Hoe groot dat subtiele percentage is, hangt overigens af van welke Jura whisky je kiest. Er is een interessante ‘core range’, waarbij elke whisky net even anders smaakt en natuurlijk zijn er ook speciale edities.
We focussen ons in dit geval even op de whisky’s uit die core range, deze noemen ze bij Jura de Signature Series. Deze laat ons het best ervaren waar Jura voor staat. We hebben onlangs 5 verschillende whisky’s van Jura geproefd en die ervaring willen we graag met je delen. Opvallend was dat de proeverij niet alleen bestond uit het proeven van de pure whisky’s, maar dat we ook cocktails met Jura dronken en als bonus ook nog heerlijke gerechten als pairing erbij kregen.
Jura Bourbon Cask
De meeste whisky-merken starten een proeverij met hun 10 jaar oude whisky. Jura heeft deze ook in de Signature Series, maar in dit geval is de Bourbon Cask een betere start. Dat komt onder andere omdat de 10YO deels op sherryvaten heeft gelegen. De Bourbon Cask is een slechts het resultaat van de spirit van Jura op vaten van wit eiken waar bourbon in heeft gezeten.
Dat levert een mooie smaak op met veel tonen van het eiken. We proeven vanille, toffee, een vleugje kokos, rijpe abrikoos, peer en een heel klein beetje chocolade. Dit veelzijdige palet aan smaken maakt dat de Jura Bourbon Cask prima puur te drinken is, maar ook heel goed te gebruiken is in een cocktail of highball.
Bij Jura vinden ze het helemaal niet erg als je hun whisky mixt met cola of een lekkere ginger beer. Of dat je er een fijne cocktail mee maakt. Zo dronken wij de Bourbon Cask met Aperol en Vermouth én als basis voor een whisky sour. In beide gevallen merk je heel goed dat de toegankelijkheid van deze whisky zorgt dat er heel veel valt te experimenteren en combineren.
Jura 12 Year Old
Zoek je toch wat rokerigheid in je whisky, dan moet je bij de 12 jaar oude Jura zijn. Opvallend is dat de rook hier net even wat meer aandacht vraagt, maar dat het nog steeds subtieler en vriendelijker is dan die van de collega’s op Islay. Bovendien heeft deze whisky een tijdje mogen doorbrengen in vaten waar Oloroso-sherry in heeft gezeten. Liefhebbers weten dat het smaakpalet dan mooie tonen krijgt van bijvoorbeeld koffie, kandijsuiker en walnoot.
De kleur is wat donkerder en het mondgevoel net even wat romiger. Een prima whisky om zo puur van te genieten dus, maar de 12YO is ook heel goed voor in een cocktail. Bijvoorbeeld in de Rob Roy, waarin vermouth, bitters en een maraschinokers worden gecombineerd met de whisky. Juist de iets complexere smaak van de Jura 12 Year Old en de lichte rokerigheid maken deze cocktail erg interessant. Zowel de whisky puur als de cocktail doen het heel goed als begeleiding van een gerecht waar een gerookt ingrediënt in voorkomt.
Jura 18 Year Old
De oudste whisky’s van een merk zijn vaak het interessantst. Jura vormt daarop geen uitzondering. Sterker nog: de 18 jaar oude Jura is een heel bijzondere. De vatrijping is bij deze whisky voor een deel gedaan op vaten waar rode wijn uit Frankrijk in heeft gezeten. En dan niet zomaar de eerste de beste wijn, maar vaten van Premier Grand Cru Classé Bordeaux. Het beste van het beste dus. Bij deze whisky proef je spannende tonen van rood fruit als bramen en bosbessen, gecombineerd met klassieke whiskytonen als koffie en chocolade.
Combineren met deze smaken is dus heel interessant. Bijvoorbeeld bij een goed dessert of bij een rijk gerecht waarbij je van rode wijn een mooie saus maakt. En ook deze whisky kan uitstekend als basis voor een cocktail dienen. Denk maar eens aan de Old Fashioned. Een klein beetje suikersiroop en wat bitters complimenteren heel mooi de smaak van de whisky. Daarom moet je juist bij een Old Fashioned een goede whisky gebruiken.
Jura Seven Wood
Rijping op vat is dus heel belangrijk voor de smaak van whisky. Voor de Seven Wood zijn maar liefst 7 verschillende vaten gebruikt. Allemaal gemaakt van Amerikaans eiken, maar dan wel uit verschillende plekken in Frankrijk: Vosges, Bertranges, Jupilles, Allier, Tronçais en Limousin. Elk terroir heeft net een ander smaakprofiel, dat bij elkaar zorgt voor een bijzonder palet aan smaken. De karamel, die we ook proefden bij de Bourbon Cask, is net iets romiger en de perzik lijkt gekarameliseerd. De typische smaken van eikenhout zijn dus uitgediept. Ook proeven we plots iets van drop. Bijzonder wat vatrijping allemaal kan doen.
Vanwege de complexe smaak hebben we de Jura Seven Wood alleen puur gedronken, maar dan wel gecombineerd met een heerlijk dessert: creme brûléé met tonkabonen en een compote van ananas en gember. Deze smaken complimenteren de whisky bijzonder goed.
De whisky van Jura is in te koop bij geselecteerde slijters waaronder Gall & Gall. De Bourbon Cask is al te koop voor €28,99. Wij vinden dat een uitstekende whisky voor zo’n schappelijke prijs.